Ravnatelj HALMED-a: Dolazak cjepiva krajem mjeseca, bit će manje doze

Foto: Screenshot

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, održao je u nedjelju redoviti sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, HZJZ-a i HALMED-a vezano uz cjepivo protiv bolesti covid-19.

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, rekao je da smo uoči dolaska prvih doza cjepiva, prenosi Dnevnik.hr.

“Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka”, rekao je Tomić.

“HZJZ je nadležan za doze i cijepljenje. HALMED-ov dio je ovaj koji se tiče odobravanja”, objasnio je Tomić.

“Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Iz toga se radi uputa o lijeku koja je pisana jezikom prilagođenom pacijentu”, rekao je Tomić.

Nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama. “Dolazak lijeka predviđen je 26. Nakon toga potrebno je provesti provjeru kakvoće”, dodao je Tomić i istaknuo da HALMED još nakon toga mora dati suglasnosti.

“Kampanja je predviđenja 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine”, rekao je Tomić.

Kako je istaknuo, efikasnost se gleda kroz ispitivanja, a svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti. “Radi se o oko 95 posto efikasnosti”, objasnio je Tomić. “U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu”, dodao je Tomić.

O nuspojavama cjepiva kaže kako će ih primati HALMED i HZJZ. “Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja, informacije vrlo brzo kruže”, rekao je Tomić, prenosi N1.

Facebook Komentari