22.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Lauc o novom soju virusa u Britaniji: Zasad nema dokaza da je...

Lauc o novom soju virusa u Britaniji: Zasad nema dokaza da je opasniji

Molekularni biolog i član vladina Znanstvenog savjeta Gordan Lauc na Facebooku se osvrnuo na novi soj koronavirusa koji je zabrinuo Veliku Britaniju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa. Nizozemska je pak u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa, a zabrana vrijedi do 1. siječnja.

Na sve to osvrnuo se znanstvenik Gordan Lauc čiju objavu prenosimo u cijelosti:

“Primam brojne upite. Ne stignem na sve odgovoriti, pa pišem ovdje.

Virusi stalno mutiraju i pojavljuju se novi sojevi. To je normalno i prirodno. Sekvenciranjem virusa znanstvenici prate njegovu evoluciju. Na poveznici možete pratiti pojavu N501Y mutacije oko koje se ovih dana podiže velika medijska buka. (Igranjem s izbornicima možete pratiti i druge mutacije, kao i podatke po pojedinim zemljama. U prozoru desno imate i animaciju vremenskog tijeka.)

Za sada ne postoje dokazi koji bi govorili da je ova varijanta koja se pojavila u UK na bilo koji način opasnija od drugih sojeva. Možda je, no vjerojatnije je da nije. U svakom slučaju dokaza da je opasnija nema…”

No, čini se da su u Britaniji vrlo zabrinuti jer je britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao u nedjelju da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”, pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

“Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata”, rekao je Matt Hancock za Sky News.

“Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo”, dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona u subotu navečer je proglasila karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike