Bozanić objavio svoje detaljne upute za Božić, dao primjedbe na odluke Stožera za vjernike

Foto: Ika

U pismu koje je u subotu uputio svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima, kardinal Josip Bozanić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je Stožer odobrio veći broj vjernika na misama od 25, ali samo za Badnjak i Božić. Podsjetimo, prema mjerama Stožera, sve misne aktivnosti tijekom sljedećeg razdoblja moraju biti završene do 22 sata, pa se to odnosi i na tradicionalnu polnoćku.

– Poznato vam je da sam u svome pismu od 30. studenog ove godine izrazio primjedbe glede tehničkog rješenja donesenog u preporuci civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše dvadeset i petero vjernika. Pozdravljam činjenicu da se je takva primjedba uzela u obzir, ali nažalost samo za Badnjak i svetkovinu Božića. I dalje ću nastojati, što sam predlagao i odgovornima, kako bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, da se postave i primjenjuju kriteriji koji su jasni, smisleni, lako obrazloživi i provedivi, tako da se štiti zdravlje svakoga čovjeka, osobito najugroženijih, ali da se i ne dopusti pojačavanje napetosti u društvu – navodi Bozanić.

Kardinal smatra, kako navodi, “veoma štetnim postupanje kojim bi se, u traženju ravnoteže između medicinskih i epidemioloških zahtjeva te političkih ciljeva, izgubio dublji smisao, onaj naime koji niti u najtežim kušnjama nije problem, nego otvara obzore nade i rješenja”. Pritom se poziva na primjer Francuske i drugih europskih zemalja gdje se, kako kaže, kriterij veličine crkvenog prostora, a ne tehnički broj koji “u sadašnjim nevoljama nekom imaginarnom ipak provodi diskriminaciju”.

Bozanić je donio i niz detaljnih uputa za crkvene obrede sljedećih dana. Svojim svećenicima i župama savjetuje da povećaju broj euharijstijskih slavlja, te daje dopuštenje svećenicima u Zagrebačkoj nadbiskupiji da za svetkovine Božića, Sv. Marije Bogorodice, te Bogojavljenja održe po četiri mise. Također navodi dalje:

– Učinite sve što je u vašoj moći da što više vjernika može pristupiti sakramentu pomirenja (ispovijedi) i primiti svetu pričest.

– Sa svojim suradnicima razmotrite mogućnosti da slavlja budu prikladno organizirana i da se u ovim nepovoljnim okolnostima ne izgubi bitno – dar otajstva koje slavimo. U tome je smislu hvalevrijedno pronaći prikladna rješenja za glazbeni izražaj koji je vođen sviranjem i pjevanjem nekolicine pjevača (ne i zborova).

– Odredite broj mjesta u crkvi prema veličini crkve (prema kvadraturi, tako da ukupnu kvadraturu podijelite sa 7 m²). Obavijest o broju mjesta u crkvenom prostoru istaknite na ulazu u crkvu.

– Odredite mjesta na kojima mogu biti vjernici, tako da od pojedinih vjernika ili od vjernika koji su u skupini (jer su iz istoga kućanstva/obitelji) udaljenost bude od dva metra. Tu će trebati organizirati pomoć vjernika pri raspoređivanju i nadzoru.

– Cijelo vrijeme boravka u crkvi vjernici trebaju nositi masku. Pri ulasku u crkvu potrebno je dezinficirati ruke. Treba izbjegavati fizički dodir pri čestitanju Božića, a prije mise i nakon mise neka se pridržavaju ograničenja vezana uz razmak s osobama koje nisu članovi istog kućanstva.

– Sigurno je da su prijenosi liturgijskih slavlja hvalevrijedni, ali oni nipošto ne mogu zamijeniti sudjelovanje u sakramentalnom slavlju. Zato nastojte da i do onih koji ne mogu doći u crkvu, dođe Krist u euharistiji i da tako budu dionici euharistijske žrtve i gozbe ljubavi.

Bozanić upozorava svećenike i da blagoslov obitelji organiziraju u prvim mjesecima 2021., te da mole za zdravlje vjernika, kao i za obnovu domova urušenih u potresu, a posebno za obnovu Prvostolnice na Kaptolu, gdje se kardinal nada da će na Božić moliti za “sve potrebe nadbiskupijske obitelji, domovine i svijeta”, pišu 24sata.

Share This Article