S Kurzom nema labavo: Stiže još tvrđi lockdown u Austriji

"Preuzimamo predsjedanje Vijećem u razdoblju napetosti zbog migrantske krize, Brexita i međunarodnih kriza, a to je i posljednje puno predsjedanje Vijećem prije izbora za Europski parlament", rekao je u lipnju ove godine austrijski kancelar Sebastian Kurz prigodom susreta s čelnicima Europskog parlamenta te najavio da će Republika Austrija doprinijeti suradnji unutar EU-a.

Austrija je prva EU zemlja koja je najavila treći lockdown. Iz djelomičnog lockdowna koji je trenutno na snazi u njegov takozvani tvrdi oblik će prijeći 27. prosinca i trajat će do 18. siječnja 2021. godine. Tom odlukom austrijska vlada nastoji smanjiti eventualni rizik od broja zaraženih koji će iskoristiti blagdane da otputuju ili odu u posjete.

– Prognoza za cijelu Europu je dramatična i brojke su eksplodirale. S obzirom na to da smo povezani s drugim zemljama, ne želimo Austriju dovesti u rizik unatoč relativno niskom broju zaraženih. Zbog toga ćemo pojačati mjere – rekao je kancelar Sebastian Kurz za 24sata.

To uključuje zatvaranje tvrtki i prodavaonica osim prehrambenih od 26. prosinca, 0-24 sata policijski sat i zabranu sportskih aktivnosti, uključujući skijanje.

Neke pokrajine su uzele odluke u svoje ruke. Tako je gradišćanski guverner Hans Peter Doskozil je rekao kako više ne prisustvuje u video konferencijama sa saveznom vladom. U intervjuu za Heute je najavio kako će njegova savezna država zahtijevati potpuno zaključavanje bez diskusija.

Unatoč tome što su se ugostiteljski objekti trebali otvoriti 7. datum se produžio do 18. siječnja.

Drugi val besplatnih masovnih testiranja će početi 18. siječnja. Ovaj puta uz dodatak pritiska: Oni koji se ne podvrgnu testiranju morat će ostati tjedan dana u samoizolaciji. Njima će pristup dućanima i ugostiteljstvu, kulturnim institucijama te turizmu i sportu od 18. do 24. siječnja, nakon završetka lock downa biti onemogućen, pišu 24sata.

Facebook Komentari