Rok Čivljak: Situacija se možda stabilizira do Božića, ali ipak jedan podatak posebno zabrinjava

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dr. Rok Čivljak gostovao je u Dnevniku HRT-a.

Govorio je o novim epidemiološkim mjerama, rekavši da se njihov učinak može vidjeti tek za tri do četiri tjedna, prenosi Jutarnji.

– Nadam se da ćemo epidemiološku situaciju uspjeti stabilizirati do Božića i smanjiti broj novooboljelih, kaže Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Istaknuo je da su liječnici od samog početka epidmeije strahovali hoće li moći svima pružiti adekvatnu skrb. I medicinskom osoblju, kaže Čivljak, treba pomoći da prebrode različite krize, da se osnaže kako bi izdržali sve napore.

– Čekaju nas, možda – još teža vremena, upozorio je.

Na pitanje o podatku da je 40 posto testiranih pozitivno na koronavirus, Čivljak kaže da se to u epidemijama događa, no taj podatak ipak zabrinjava.

– Rast i pad tog postotka viđa se i u drugim zemljama, a isto se događa i kod epidemije gripe, rekao je.

Istaknuo je da stanje u bolnici nije lako.

– U Franu Mihaljeviću koliko bolesnika otpustimo, toliko novih svakog dana i primimo. U 24 sata je 14 novih bolesnika otpušteno, a isto toliko ih je i primljeno, svi sa srednje teškim i teškim oblikom bolesti. Od toga je njih 17 na mehaničkoj ventilaciji, rekao je Čivljak.

Osvrnuo se i na vijest o smrti jednog pacijenta u Areni, iako je predviđeno da pacijenti koji se smještaju u Arenu ubrzo budu pušteni kući.

– Teško je predvidjeti smrtni ishod bolesnika, posebno onih starijih i onih koji imaju malignu bolest, a ovaj pacijent je bio takav. U trenutku kad nema potrebe za liječenjem u akutnoj bolnici jer se ne pruža više aktivno liječenje tamo, onda se oni puštaju kući ili premještaju u Arenu.

Na pitanje o navodima jedne žene čiji je otac s upalom pluća navodno čak devet sati čekao u trijažnom šatoru ispred bolnice Fran Mihaljević na hladnoći, Čivljak kaže da zdravstveni djelatnici daju sve od sebe i da se nije radilo o devet sati.

– Ja ne znam detalje jer nisam proučio dokumentaciju. Moram priznati da me rastužila objava toga u medijima. Suosjećam sa svim zdravstvenim djelatnicima koji daju više od 100% sebe. Svi bolesnici, pa i ta gospođa je mogla vidjeti u kojim uvjetima se čeka na pregled, ali i uvjete u kojima rade zdravstveni djelatnici. Nama nije svejedno kada ne možemo pružiti optimalnu skrb, a zdravstveni djelatnici nisu odgovorni za infrastrukturu u kojoj rade. Koliko sam čuo i vidio, podaci te gospođe nisu istiniti. On nije čekao 9 sati, on je bio pregledan i u obradi. To je završeno nakon 3 sata i 45 minuta. Vrijeme u izvještaju prof. Markotić podrazumijeva vrijeme upisa i ispisa iz klinike, ali u tom razdoblju nije on samo čekao, bio je pregledavan, obrađivan…, kaže Čivljak.

Na pitanje o tome može li se učiniti više za infrastrukturu kako bi i pacijentima i djelatnicima bilo bolje, odgovorio je:

– Vjerojatno se može napraviti više, to treba odgovoriti netko drugi. Nadam se da ćmeo moći napraviti sve za bolesnike i za djelatnike, zaključio je Rok Čivljak u Dnevniku HRT-a.

Share This Article