Posavec Krivec: Hrvatska jedina u Europi nema paket mjera za socijalnu zaštitu u uvjetima pandemije

Saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec govorila je danas u Saboru o prijedlogu zakona o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi s Konačnim prijedlogom zakona.

“Nažalost, često smo u ovom periodu svjedočili i o kobnim posljedicama proboja virusa u ustanove u socijalnoj skrbi, ali i o nedostatku potrebne zaštitne i medicinske opreme. Mi u Klubu SDP-a već duže vrijeme naglašavamo da se država nalazi u izvanrednim okolnostima, pa čak i u izvanrednom stanju. Naglašavamo i da su u tom stanju najugroženije najslabije društvene skupine, ali i oni kojima se uslijed krize pogoršava socijalni položaj kućanstva što je za razliku od Hrvatske prepoznalo 126 zemalja svijeta i uvelo niz novih mjera kao odgovor na krizu. Hrvatska jedina u Europi nema paket mjera za socijalnu zaštitu u uvjetima pandemije. U državnom proračunu za iduću godinu nisu predviđena sredstva za ranjive skupine nego se na poziciji socijalne zaštite skida tri milijarde kuna”, istaknula je Posavec Krivec.

Navela je kako SDP s jedne strane predlaže mjere koje proširuju mrežu socijalne sigurnosti na različite društvene skupine, Vlada i resorno ministarstvo pokazali su potpunu pasivnost na području socijalne zaštite, a time i nezainteresiranost za kvalitetu života najranjivijih dijelova društva.

Spomenula je problem zapuštenosti sustava u kojem je izostalo dostatno ulaganje u ljudstvo i opremu.

“Sada dolazimo do apsurdne situacije da se omogućava preraspodjela ljudi, ali s druge strane je jasno da u sustavu tih ljudi ni nema dovoljno – posebno je prisutan manjak zdravstvenih radnika i njegovateljskog osoblja u domovima za stare i ustanovama za osobe s invaliditetom koji su dodatno opterećeni COVID infekcijom i podliježu mjerama izolacije.”

SDP će podržati ove izmjene, ali i dalje inzistiramo na potpunom preuređenju sustava i novom Zakonu, ističe.

“Zakon podržavamo prvenstveno jer je njegovo donošenje jedini način da u ovim uvjetima i nastalim okolnostima osiguramo prijeko potrebnu skrb za osobe u sustavu socijalne skrbi. SDP ustraje na zahtjevu prema Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike traži da se odmah formira multidisciplinarni radni tim i osmisli paket mjera za socijalno ugrožene građane, da se iz tekuće pričuve pronađe novac za njihovu elementarnu zaštitu. Na kraju želim podsjetiti da je trenutna većina u Hrvatskom saboru prije nekoliko dana odbila Zaključak Kluba SDP-a kojim zadužujemo Vladu da u roku od 90 dana Hrvatskom saboru uputi prijedlog Zakona koji regulira područje inkluzivnog dodatka i osobne asistencije. Spominjem to danas, upravo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom”, rekla je Posavec Krivec, piše SDP.

Share This Article