30.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jandroković o kritikama oporbe: Nema potrebe za dvotrećinskom većinom

Jandroković o kritikama oporbe: Nema potrebe za dvotrećinskom većinom

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković govorio je o kaznama za kršenje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Argumenti oporbe su da zahtijevaju aktivaciju članka 17. i traže da se izmjene zakona donesu dvotrećinskom većinom.

“Ne slažem se s tim stavom. Ustavni sud je na sličnu kritiku koju je davala oporba, pa i na njihove zahtjeve prema Ustavnom sudu da se očituju, jasno kazao da je sve u skladu s Ustavom i zakonom. Budući da ovdje nema novih mjera i novih ograničenja slobode građana smatram da nema potrebe za dvotrećinskom većinom”, rekao je Jandroković za RTL Danas.

No Ustavni sud je odlučivao dok ove mjere nisu bile aktivne. Ovo su ipak nove mjere.

“Ali nema proširenja nikakvih ograničenja. U onom slučaju smo imali razne restrikcije, imali smo i kazne, ovdje se samo taj krug definira za još neka postupanja, ali ne zalazi u prostor da bi morali ići na aktivaciju članka 17.”

Jandroković navodi da je sve pokriveno člankom 16. i Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

“Ako oporba misli drugačije imat će mogućnost tražiti od Ustavnog suda da se očituje”, rekao je i dodao:

“Meni je bitno da donesemo zakon koji će štititi zdravlje naših građana. Stav je većine da to treba učiniti što prije. Mislim da se ovdje više radi o njihovom pokušaju da političkim sredstvima udare na vladajuću većinu i Vladu, nego o ustavnoj potrebi da se te stvari reguliraju člankom 17.”

Oporba navodi i da ne živimo u normalnom stanju, prenosi N1.

“Zato smo i aktivirali članak 16. koji i regulira takva stanja, a Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisane su mjere koje se u takvim situacijama poduzimaju. Moglo se i sud bi odlučio da treba aktivirati članak 17. već u onom prošlom njihovom zahtjevu. A ovdje nema proširenja ograničenja ljudskih prava ni sloboda pa nema potrebe za aktiviranje članka 17.”

Najnovije

Još iz rubrike