4.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija o nadzoru provođenja mjera: Neće biti nasilnog upada u stanove

Policija o nadzoru provođenja mjera: Neće biti nasilnog upada u stanove

U Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana je press konferencija na kojoj je policija objasnila na koji način će provoditi nadzor pridržavanja mjera Stožera, prenosi N1.

“Valja istaknuti da policija redovito provodi nadzor nad poštivanjem odluka Stožera. U konkretnom slučaju se ni na koji način policiji ne daju nove ovlasti jer policijske ovlasti nisu propisane tim zakonom”, rekao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke.

“Policija je i do sada poduzimala mjere kontrole mjera propisanih od Stožera. Ovdje se radi o proširenju kruga osoba koje će sada moći primjenjivati nadzor nad sigurnosnim mjerama. Dosad su to bili inspektori državnog inspektorata, a sada će to biti i drugi inspektori, odnosno policija”, kazao je.

“Ovlasti provjere istovjetnosti koji se tiču zadiranja u ljudska prava ima isključivo policija. Ako inspektori civilne zaštite ne mogu sami rješiti neki problem, ovlašteni su pozvati policiju”, pojašnjava.

“Radi se o primjeni policijskih ovlasti koje se nisu mijenjale. Mogućnosti nasilnog ulaska policije u stan, osim u iznimnim situacija bez naloga, nisu mogući. Nikakvog nasilnog upada ovdje neće biti”, kazao je Posilović.

Odgovorio je i na pitanje tko sve može tražiti osobnu iskaznicu.

“U provedbi svojih ovlasti, inspektori civilne zaštite imaju pravo zatražiti osobnu iskaznicu. U slučaju da osoba odbije pokazati osobnu iskaznicu, mogu zatražiti pomoć policije”, objašnjava.

“Policija nailazi na suradnju građana, ne treba zanemariti mogućnost da se policajac na licu mjesta sam u to uvjeri uz pomoć građana”, rekao je Posilović.

“Ovaj prekršaj, kad jednog dana stupi na snagu, jedna od mogućnosti je da se prvo izrekne upozorenje obzirom na visinu kazne. Za ovu vrstu predviđenih prekršaja je moguće izreći upozorenje. Imate blaže i teže okolnosti, sve ovisi o njima. Ako na javnoj površini netko nepravilno nosi masku ili ju ne nosi i ako nakon upozorenja postupi po tome, ni tada ne moramo izreći upozorenje. Ali ako bude upornosti u tome, onda je to drugo. Ne idete odmah s najtežom mjerom ako su okolnosti počinjenja blage. Sve okolnosti treba procjenjivati od slučaja do slučaja”, dodaje Posilović.

“Valja napomenuti da od početka proglašenja epidemije, policija intenzivno poduzima mjere i od samog početka je bila jedan od dionika ovlaštenih za nadzor primjene mjera koje je propisao Stožer. Za provjere su angažirani svi mogući potencijali. Ovo ništa ne predstavlja novo pred policiju, jedino mogućnost represivnog postupanja prema fizičkim osobama”, kazao je Posilović.

Dodao je kako policija neće provjeravati situaciju u vozilima javnog prijevoza osim ako ne dođe do teškog kršenja mjera i na poziv ostalih službi.

Najnovije

Još iz rubrike