Serumska bolest: Kako točno nastaje i može li biti opasna?

Serumska bolest je imunološka preosjetljivost gdje u krvi nastaju imunokompleksi (sastoje se od antigena i protutijela) koji se talože u krvnim žilama i uzrokuju upalnu reakciju.

Ova bolest dobiva se nakon ubrizgivanja seruma životinjskog podrijetla ili nekog drugog seruma, kao što je serum protiv zmijskog otrova. Bolest ne izaziva dugotrajne posljedice, ali važno je prepoznati simptome i otkriti da se radi upravo o serumskoj bolesti.

Kako prepoznati serumsku bolest?

Serumska bolest je odgovor imuniteta sličan alergijskoj reakciji. Prvi simptomi javljaju se pet do petnaest dana od ubrizgavanja seruma u tijelo, a kod nekih ljudi se razviju i samo sat vremena nakon ubrizgavanja. Tri glavna simptoma kako prepoznati serumsku bolest su: temperatura, osip i natečeni zglobovi.

Ostali simptomi koji se mogu pojaviti su:

Bol u mišićima
Slabost
Vrtoglavica
Proljev
Grčevi u trbuhu
Glavobolja
Naticanje lica
Zamagljeni vid
Kratak dah
Svrab

Što uzrokuje serumsku bolest?

Do serumske bolesti dolazi zbog određenih životinjskih proteina u lijekovima i tretmanima koje tijelo prepoznaje kao štetne i loše te zato dolazi do imunološke reakcije. Najčešći lijek koji uzrokuje serumsku bolest je antivenom, odnosno serum koji se daje nakon ugriza otrovne zmije.

Postoje i reakcije kao serumska bolest koje ne nastaju zbog seruma, već zbog antibiotika i lijekova koji se uzimaju oralno. Ove reakcije tako mogu nastati zbog uzimanja penicilina, ibuprofena ili sličnih lijekova, a mogu biti i reakcije nakon cijepljenja. Imaju slične simptome kao što su osip i bol u zglobovima, ali nisu povezane s cirkulirajućim imunološkim kompleksima.

Kako se liječi serumska bolest?

Ne postoji poseban lijek za ovu bolest. Umjesto toga, simptomi će se sami povući već nakon tjedan dana, nakon što u tijelu više nisu prisutni sastojci seruma. Ipak, mogu se koristiti lijekovi koji će ublažiti simptome, kao što su oni protiv bolova i protiv temperature, na primjer ibuprofen, lijekovi protiv alergija kao što su antihistaminici te u slučaju drugih simptoma, liječnik može pripisati kortikosteroide.

Kod nekih pacijenata, koji imaju ozbiljnije simptome i kod kojih su zahvaćeni i organi ili imaju neku infekciju, može doći do hospitalizacije. Ipak, ova bolest najčešće ne vodi do komplikacija jer se pacijenti oporave u brzom roku. Problem može nastati jedino kod ponovnog ubrizgavanja istog seruma.

Danas je serumska bolest sve rjeđa, kao što su i simptomi manje izraženi, jer se kod ubrizgavanja seruma više ne koriste toliko serumi životinjskog podrijetla, već pripravci iz ljudskog seruma.

Kada trebate liječniku?

Serumska bolest je reakcija organizma na ubrizgavanje seruma koji tijelo prepoznaje kao opasnost. Ako primijetite osip, temperaturu, bol u zglobovima ili neki drugi simptom neposredno nakon što ste dobili određeni serum, posjetite liječnika. Bolest nestaje sama od sebe nakon određenog vremena i ne zahtjeva posebno liječenje, prenosi N1.

Facebook Komentari