5.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Neizvjestan dogovor Londona i Bruxellesa. Britanski premijer Johnson je uvjeren u prosperitet...

Neizvjestan dogovor Londona i Bruxellesa. Britanski premijer Johnson je uvjeren u prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva i bez sporazuma s Europskom unijom

Pregovori koji se vode između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s jedne strane i Europske unije s druge o sporazumu o budućim odnosima nakon isteka prijelaznog razdoblja u završnici su, rekao je u danas latvijski političar i europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Valdis Dombrovskis nije želio spekulirati o bilo kakvim rokovima za završetak pregovora, kazavši da je jedini rok koji se ne može pomaknuti 1. siječnja 2021. godine, kada istječe prijelazno razdoblje nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU-a 31. siječnja ove godine.

Europski pregovarači izvijestit će veleposlanike 27 država članica EU o tijeku pregovora s Londonom u petak, kazala su dva diplomatska izvora.

To je dodano na dnevni red sastanka COREPER-a, ali pregovarači predvođeni Michelom Bernardom Barnierom mogli bi brifing iza zatvorenih vrata i odgoditi ovisno o razvoju pregovora, dodali su izvori.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, izjavio je juer kako je dogovor s Europskom unijom o trgovini daleko od izvjesnog, ali i izrazio uvjerenost da će njegova zemlja u svakom slučaju prosperirati.

Obzirom na to da je preostalo još malo više od šest tjedana prije isteka prijelaznog razdoblja, dvije strane međusobno se pozivaju da promijene stajališta kako bi se omogućilo sklapanje sporazuma koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.

Obje strane ističu kako je postignut napredak, ali nije jasno jesu li službeni London i Bruxelles spremni na meusobne ustupke i kakve dok pregovori ulaze u završnicu. Neslaganja i dalje postoje kad je riječ o jamstvima za pravedno tržišno natjecanje i o ribarstvu.

Britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson je na sastanku kabineta rekao kako se njegova pozicija nije promijenila. Želi dogovor, ali ne „po cijenu naših temeljnih načela koji se tiču suvereniteta i kontrole nad našim zakonima, granicama, novcem i našom ribom”, rekao je njegov glasnogovornik.

„Naporno radimo da pronađemo rješenja koja će u cijelosti poštivati britanski suverenitet, ali daleko je od izvjesnog da će dogovor biti moguć, a vremena je jako malo”.

Premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson je izrazio uvjerenost da će Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske prosperirati čak i ako njegovi pregovarači ne uspiju dogovoriti sporazum.

Takav scenarij potresao bi financijska tržišta i poremetio osjetljive lance opskrbe u Europskoj uniji i šire, u vrijeme dok se pogoršava gospodarska kriza zbog pandemije Corona virusa, prenosi britanska novinska agencija REUTERS. (Theo Ljubić, UK News, REUTERS)

Najnovije

Još iz rubrike