Bandićevi poslovi: Evo kako su troškovi izgradnje sljemenske žičare porasli za 89 milijuna kn

Megaprojekt zagrebačke žičare uskoro bi trebao biti gotov. Cijena? Sitnica! U njega je utrošeno gotovo 600 milijuna kuna, a dodatnih 120 milijuna kuna iznose kamate na kredit.

Kako su i zašto su troškovi građevinskih radova narasli za čak 89 milijuna kuna nepoznati je autor objasnio u videu u trajanju od čak sedam sati. Autor je, očito, insajder jer raspolaže nizom dokumenata, ugovora, troškovnika te stavak po stavak objašnjava sva poskupljenja. A opisuje i kako su se s projekta micali ljudi koji su upozoravali na velike propuste, prenosi RTL Potraga.

“Operacija Žičara” je kronologija izgradnje Sljemenske žičare, a glavni akteri su Grad Zagreb (naručitelj projekta), tvrtka GIP Pionir vlasnika Ranka Predovića, glavna nadzorna inženjerka Ela Mihovilović Brkić, suradnici Milana Bandića u gradskoj upravi, predstavnici austrijske tvrtke Doppelmayr, podizvođači, glavni projektant tvrtka Elektroprojekt, prenosi RTL.

Tvrtka GIP Pionir je dobila posao jer je ponudila najnižu cijenu. Predović je potpisao da će odraditi posao za 299 miijuna kuna. Otada je cijena gradnje žičare sukladno sklopljenim ugovorima i aneksima narasla na 389 milijuna kuna za građevinske radove.

Najozbiljnija stavka kojom se autor temeljito bavi su troškovi iskopa građevinske jame na donjoj postaji. U ugovoru je to trebalo stajati 880 tisuća kuna. Geotehnička istraživanja pokazala su da se na tom području nalazi tlo C kategorije. To su materijali koje nije potrebno minirati nego se mogu kopati izravno, upotrebnom pogodnih strojeva. Po kubičnom metru to košta 20 kuna.

Slično je i s iskopom Gornje postaje. Izvođač traži da mu se priznaju više radnje troškovnikom koji je sastavni dio aneksa dva osnovnom ugovoru sveukupnog iznosa od 37,5 milijuna kuna još u svibnju 2019. Nadzor mu traženo priznaje na iznos od 21,6 milijuna kuna. Snimkama autor dokazuje da nije bilo tla A kategorije tj. miniranja. Također, otvoreni postupak javne nabave ističe da se radovi izvode u parku prirode u kojem je miniranje izričito zabranjeno, prenose 24sata.

Facebook Komentari