19.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Japanci i Australci uz svoje saveznike, jačaju obrambenu suradnju u Pacifiku zbog...

Japanci i Australci uz svoje saveznike, jačaju obrambenu suradnju u Pacifiku zbog sve dominantnije NR Kine

Premijer Autralije – Commonwealth of Australia -, Scott Morrison i premijer Japana, Yoshihide Suga potvrdili su blisku suradnju dviju zemalja na području sigurnosti zbog sve odlučnijeg nastupanja Narodne Republike Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Japanski premijer Yoshihide Suga je objavio kako su dvije zemlje okvirno dogovorile sporazum o recipročnom pristupu koji će ubrzati administrativne procedure vezano uz međusobno korištenje vojnih baza dviju država, kako na ozemlju Australije i Japana, tako i pacifičkih vojnih i mornaričkih baza koje dvije zemlje posjeduju, a za zajedničke vježbe i upravljanje katastrofama, javlja njemačka novinska agencija DPA.
Japan i Australija posebni su strateški partneri i surađivat će kako bi ostvarili slobodan i otvoren Indo-Pacifik, rekao je japanski premijer Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon sastanka.Premijer Commonwealth of Australia, Scott Morrison kazao je da dvije zemlje dijele sjajno savezništvo s Sjedinjenim Američkim Državama. Dijelimo i najvažniji trgovinski odnos s NR Kinom i vrlo snažne i pozitivne odnose sa svim zemljama, državama Indo-Pacifika, te strastveno vjerujemo u naše suverenitete, dodao je australski premijer.

 ”Zemlja izlazećeg sunca” – Japan i Commonwealth of Australia su u prošlu nedjelju bili među petnaest država potpisnica Sveobuhvatnog regionalnog gospodarskog partnerstva – RCEP – najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu koji obuhvaća zemlje ASEAN-a, Novi Zeland, Republiku Koreju i NR Kinu.
RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetskog gospodarstva, isti postotak svjetskog stanovništva te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavila je Vlada Socijalističke Republike Vijetnam, domaćin ceremonije potpisivanja tog sporazuma, prenosi britanska novinska agencija REUTERS. Znakovito je da SR Vijetnam danas spada takoer u zemlje koje su saveznici SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, a glede konfrontacije u Južnom kineskom moru i šire.
Australijski premijer Scott Morrison je u dvodnevni posjet Japanu stigao jučer i postao je tako prvi strani čelnik koji se sastao sa novim japanskim premijerom Yoshihideom Sugom na japanskom teritoriju nakon što je on u rujnu preuzeo upravljanje tom zemljom od bivšeg premijera Shinzōa Abea. 
Dvije države izrazile su zabrinutost zbog kineske militarizacije otoka u Južnom kineskom moru, nazočnosti kineskih brodova obalne straže u blizini nenastanjenih otočića u Istočnom kineskom moru te zbog uvođenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.
Otočje Senkaku, kojim upravlja Japan, svojataju i Republika Kina tj. Tajvan, ali i NR Kina te Kinezi to otočje nazivaju Diaoyu, a Tajvanci imenom Tiaoyutai.Prošli su se mjesec u Tokiju sastali čelnici Japana, Republike Indije, Australije i SAD-a u formatu quada (kvadriterale) te su razgovarali o jačanju suradnje, posebno vezano za pandemiju izazvanu Corona virusom i sve dominantniju NR Kinu u pacifičkim vodama, a kojoj se aktivno svojim redovitim patroliranjem glede dominiranja suprostavljaju britanska i američka ratna mornarica, Royal Navy i U.S. Navy, dakako i Australijska Kraljevska ratna mornarica – RAN te ratna mornarica Japana. (Theo Ljubić, REUTERS, 9News, DPA)

Najnovije

Još iz rubrike