Beroš: Hrvatska raspolaže s dovoljnom rezervom kapaciteta za testiranje

Foto: N1

Otvoren je onkološki call centar za pacijente kako bi mogli dobiti sve pravovremene informacije. Pozivni centar bit će poveznica pacijenata s koordinatorima u bolnicama i HZZO-u. Telefonski broj pozivnog centra je 01 4607 699, prenosi N1.

S radom je danas započeo pozivni centar u Ministarstvu zdravstva za pružanje informacija onkološkim bolesnicima vezano uz osiguranje njihovog liječenja u bolničkim zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19, te svim ostalim pacijentima koji su imali zakazane termine u KB Dubrava.

Kako je ministar zdravstva Vili Beroš objavio na Facebooku, pozivni centar bit će poveznica pacijenata s koordinatorima u bolnicama i HZZO-u. Telefonski broj pozivnog centra je 01 4607 699

Učimo iz dana u dan, želimo pomoći onkološkim, ali i svim pacijentima. Ovo je ideja koja se rodila u našoj glavi, moramo poći od teze da pomognemo svima u potrebi, kazao je ministar Beroš u razgovoru s našom reportekom.

U razgovoru s djelatnicima doznajemo da su danas zaprimili više od sto poziva. “Najčešće su to pacijenti iz KB Dubrave koji su imali zakazan termin pa su ga odgađali i mole rješenje”, rekla nam je državna službenica, sad angažirana u call centru koja radi volonterski.

“Učimo iz dana u dan. Ova se ideja rodila nedavno kao metoda da pomognemo onkološkim pacijentima. Na usluzi smo građanima u potrebi”, rekao nam je Beroš.

Zahvalio je volonterima i rekao da od ponedjeljka preuzimaju studenti medicine koje će obučiti za ovaj posao: “Jutros je bilo preko 120 poziva, većina je usmjerena na KB Dubravu i odgode zahvata i terapijskih opcija u toj bolnici. Moramo sve upregnuti da im omogućimo nove termine i kontakt s liječnicima. Bolesnici pitaju i za druge probleme, ali moramo pomoći svima.”

O situaciji u KB Dubrava rekao je: “Ta je bolnica srce našeg obrambenog sustava. Predivne sestre i liječnici i dalje će davati sve za bolensike. Određena zbivanja su osobni interesi pa čak i diverzije, no to je iza nas, Vlada je to prepoznala, imenovala novo VIjeće, ali to je iza nas. Ne postoji sukob bivšeg ministra i mene. Gledam budućnost i da napravimo najbolje za najpotrebitije. Imamo još oko 400 slobodnih kreveta u Dubravi, nema preopterećenja sustava. Sami možemo najviše napraviti po tom pitanju.”

Svakodnevno se prilagođavamo novim okolnostima, dodao je.

Govoreći o strategiji borbe protiv covida ministar je kazao: “Znam da Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom rezervnih kapaciteta za testiranje. Što se ljudstva tiče, nije problem regrutirati. Broj testiranja nije limitirajući faktor jer imamo i novi stroj u HZJZ-u koji može povećati broj testiranja.”

Facebook Komentari