VIDEO Premijer Plenković predstavlja Nacionalnu razvojnu strategiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavlja Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Drago mi je što danas predstavljamo nacrt strategije, a uoči puštanja dokumenta u javno savjetovanje. Jutros smo dokument uputili i predsjedniku Milanoviću i predsjedniku Sabora Jandrokovića. Podsjetili smo predsjednika Milanovića da imenuje svog predstavika u upravljačko vijeće”; kazao je premijer.

“Ovo je krovni strateški dokument za desetljeće pred nama”, rekao je premijer u uvodu.

Strategiju mora prihvatiti i Hrvatski sabor.

“Sustavan je to i strateški iskorak prema razvijenijoj Hrvatskoj. Ovo je nužno. U natjecateljskom, globalnom okruženju svaka zemlja mora naći samostalno način na prilagodbu na globalne trendove”, kazao je Plenković.

Rekao je kako je Hrvatska zbog pandemije suočena s najvećim izazovima od Domovinskog rata.

“Još je neizvjesno do kada će ova kriza trajati. Moramo vidjeti kako osnažiti otpornost države i društva na unutarnje i vanjse šokove. Ovo će biti sveobuhvatan akt strateškog planiranja”, kazao je.

Ključan je i zbog toga što bi trebao služiti kao podloga za korištenje EU fondova u narednom razdoblju. Nacrt strategije, najavio je premijer, u javnu bi raspravu trebao krenuti početkom studenoga, prenosi N1.

Milanović poziva Plenkovića na inkluzivnost: Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument je od nacionalnog strateškog interesa oko kojeg se treba postići konsenzus

Facebook Komentari