U američkoj Saveznoj državi Georgiji nema znakova masovnih prijevara u brojanju glasova

Republikanski državni tajnik američke Savezne države Georgije rekao je da još nema znakova masovnih prijevara u brojanju glasova njegove države, gdje izabrani predsjednik Demokratske stranke, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. trenutno ima 14.000 glasova prednosti pred predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom.

“U tijeku su istrage, ali nismo vidjeli nešto rasprostranjeno”, rekao je republikanski državni tajnik Georgije, Brad Raffensperger odgovarajući na pitanje o prevarama birača. Dodao je da još nema dokaza o bilo kakvim dovoljno velikim odstupanjima koji bi mogli preokrenuti Bidenovo vodstvo.

Brad Raffensperger rekao je u interviewu za CNN kako je naredio ručno prebrojavanje glasova zbog male razlike u broju glasova, ali je izrazio i uvjerenje da su se glasovi do sada točno računali. Trenutno vodstvo kandidata Demokratske stranke, Josepha Robinettea „Joea” Bidena Jr. , s gotovo svim prebrojanim glasovima, iznosi 0,3 posto.

“U tijeku su istrage, ali nismo vidjeli nešto rasprostranjeno”, rekao je republikanski državni tajnik Georgije, Brad Raffensperger  odgovarajući na pitanje o prevarama birača. Dodao je da još nema dokaza o bilo kakvim dovoljno velikim odstupanjima koji bi mogli preokrenuti Bidenovo vodstvo, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Rekao je i kako također vjeruje da ručno prebrojavanje, za koje želi da bude dovršeno do 20. studenog ove godine, neće poništiti strojno brojanje koje je pri kraju. “Vjerujemo da su glasački listići točno izbrojani”, rekao je.

Prebrojavanje u američkoj Savezno državi Georgiji održat će se, jer je Republikanac i aktualno američki predsjednik Donald John Trump, koji je odbio potvrditi Bidenovu pobjedu, podignuo tužbe u nekoliko država kako bi pokušao oboriti rezultat. (Theo Ljubić, CNBCTV, REUTERS, CNN)

Facebook Komentari