30.9 C
Zagreb
Naslovnica Sport Preminuo je Krasnodar Rora

Preminuo je Krasnodar Rora

U manje od dva tjedna Dinamo je ostao bez dvije ogromne legende koje su sudjelovale u najvećem uspjehu kluba. Nakon Slavena Zambate, hrvatski prvak objavio kako nas je napustio veliki Krasnodar Rora (75).

– Ostao sam bez riječi kad mi je supruga rekla. Mi smo bili vjenčani kumovi. On je nama bio kum – govorio je nedavno Rora kada smo ga nazvali povodom smrti Slavena Zambate.

Šokantna je vijest uslijedila dva dana nakon što se Rora na komemoraciji na stadionu Maksimir emotivnim govorom oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, Slavena Zambate. Oproštajne je riječi uputio i na samom ispraćaju.

Rora nas je iznenada napustio u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a ostat će zapamćen ga kao jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka.

Rora je bio jedan od simbola naraštaja iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni faktor pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijele generacije. Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio sa 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u „nogometnom kvartu“ – Šubićevcu. U Dinamo je došao 1964. godine gdje je naslijedio dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće.

Sudjelovao je 1967. godine u najvećem uspjehu kluba u povijesti, kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova pobjedom nad Leedsom u finalu.

Kasnije je nastupao za belgijski Standard, a potom za francuski Nancy gdje je igrao zajedno s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem. Štoviše, i sam ja Platini, prilikom svojedobnoga posjeta HNS-u, istaknuo:

– Ne bih postao onakav igrač da nakon treninga nisam ostajao dodatno raditi s Rorom.

Nakon igračke je karijere Rora bio trener u Dinamovoj nogometnoj školi, obnašao je i funkciju asistenta glavnoga trenera, a kao stručni se komentator isticao i u novinarskom poslu, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike