Ima li kanalizacija po mišljenju talijanskih znanstvenika, odgovore o širenju pandemije virusa Sars-CoV-2?

Talijanski znanstvenici analiziraju uzorke kanalizacijskih voda iz desetaka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u nadi da će im njihov sadržaj omogućiti bolje predviđanje budućeg tijeka pandemije Corona virusa Sars-CoV-2.

Znanstvenici žele uspostaviti sustav koji će im omogućiti da tjedan dana unaprijed mogu procijeniti stopu kretanja virusa među lokalnim stanovništvom.

Vlasti će tako moći predvidjeti vrhunac bolesti i imat će dovoljno vremena da pripreme sve raspoložive bolnice.

Uzorke se prikuplja jednom ili dva puta na tjedan iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda diljem Italije i projekt se brzo širi.

„Analize nam daju trenutačnu sliku epidemiološkog statusa populacije u nekom gradu”, rekao je Alessandro Terracciani, zadužen za kvalitetu vode u tvrtki za pročišćavanje otpadnih voda Acqualatina, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

„Postoji izravna korelacija između količine virusa i populacije pa je lako izraditi statističku analizu koliko se virus proširio u danoj populaciji”, rekao je.

Talijanski Nacionalni institut za zdravlje – L’Istituto superiore di sanità (ISS) pokrenuo je taj projekt u srpnju. Slični projekti provode se u Kraljevini Nizozemskoj, Državi Izraelu, Kraljevini Španjolskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Već imamo podatke koji nam omogućuju da predvidimo trend za područja poput Milana i Rima sedam do 10 dana unaprijed”, rekao je Luca Lucentini, direktor za kvalitetu vode pri ISS-u.

Projekt bi trebao biti do kraja razvijen do konca ove godine i pružati podatke iz 166 gradova u 10 talijanskih regija.

Italija je u srijedu prešla prag od milijun zaraženih Corona virusom Sars-CoV-2.

Do sada je prijavila 42.953 umrlih, najviše u Europskoj uniji. Dnevni prosjek novozaraženih ljudi iznosi više od 37.809 u zadnjih sedam dana.  (Theo Ljubić, REUTERS)

Facebook Komentari