Samoizolacija na Sljemenu: Kakvo je stanje u jedinoj zagrebačkoj karanteni?

Foto: RTL

Jednom kad se uđe – izlaska više nema. Sljeme je jedina karantena u metropoli. Nekoć utočište za strane turiste, danas za domaće i strane studente, one koji nemaju mogućnost samoizolacije u studentskim domovima ili kod kuće.

“S obzirom na to da smo na Sljemenu, dok oni dođu do nas mi se pripremimo, dakle obučemo se, pripremimo svu potrebnu papirologiju. Kada osoba dođe ulaz je na požarne stube. Kad se osoba smjesti u sobu, dakle, daje joj se nekakve općenite upute o obrocima o mjerenju temperature i o prijavi simptoma, a svu ostalu komunikaciju dalje rješavamo putem telefona”, ispričala je prvostupnica sestrinstva Mia Kamer.

Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, ormar, jedan do dva kreveta ovisno radi li se možda o Covid-19 pozitivnom paru, televizor, radni stol, a toplomjer jedini je zapravo pokazatelj da je riječ zaista o bolesničkoj sobi.

Najviše je u hotelu boravilo 32 pacijenata, a maksimalan kapacitet je njih 47.

“U ovom trenutku ovdje se nalazi pet studenata i svi su državljani Republike Hrvatske, a u proteklih mjesec dana ovdje je boravilo 93-oje studenata. Otprilike pola je bilo stranih državljana”, rekla je zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

Kako bi im olakšali samoizolaciju, studentima su na usluzi medicinski tehničari i sestre, djelatnici Crvenog križa i hotelski restoran.

“Na pomoćnim stolićima ispred svake sobe dostavljamo prvenstveno hranu, to nam je znači primarno, tri puta dnevno. Dostavljamo lijekove i higijenske potrepštine. Nikada se ne ulazi direktno u sobu kod zaraženog pacijenta”, kazao je prvostupnik Sestrinstva Ivan Milić.

Bez obzira na rizike, osam medicinskih sestara i tehničara radi i po 12 sati kako bi pacijentima pružili odgovarajuću skrb.

“S obzirom na to da smo došli ovdje i da imamo zaista svu potrebnu opremu, da smo prošli edukaciju za pravilno oblačenje, pravilno skidanje i nikad nismo sami tako da mene osobno trenutno nije strah. Već smo dovoljno dugo ovdje da smo se nekako prilagodili na način rada”, rekla je Mia.

Iako nije bila Covid pozitivna, već kontakt zaražene kolegice s fakulteta, ova studentica provela je čak dvostruku samoizolaciju na Sljemenu.

“Bila sam osam dana tamo. Trebala sam biti manje, ali smo u međuvremenu shvatili da sam kontakt još jednoj osobi i onda je moja samoizolacija produljena”, ispričala je Lazarela Cuparić, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Vrijeme je kratila uz online nastavu i čitanje, a uspjela se čuti i s roditeljima te prijateljima. Najbitnije od svega, zdrava je i veseli se polaganju ispita na Medicini kako bi jednom i sama mogla pomagati pacijentima, piše RTL.

Facebook Komentari