Iskustva volontera koji su primili Pfizerovo cjepivo: Neki su imali glavobolju, vrućicu, svrab…

Više od 43.500 ljudi iz šest zemalja sudjelovalo je u eksperimentalnom cijepljenju u trećoj fazi ispitivanja proizvoda koji je proizveo farmaceutski gigant Pfizer u nastojanju da suzbije pandemiju covida-19, a volonteri koji su primili testno cjepivo opisuju iskustva koja bi se ukratko mogla sažeti u nekoliko riječi – imali su vrućicu, glavobolju i svrab po cijelom tijelu. Kažu da su simptomi bili relativno teški.

Jedna od njih, 45-godišnjakinja, otkrila je kako su nuspojave bile još i teže nakon druge runde cjepiva, piše Daily Mail.

Još jedan volonter, 44-godišnji Glenn Deshields, otkrio je kako se zbog cjepiva osjećao kao da ima “ozbiljan mamurluk”, ali da si ti simptomi ubrzo nestali.

Rezultati pokazuju kako je cjepivo najmanje devedeset posto učinkovito, a ti podaci pružaju nadu kako bi se život ipak mogao vratiti u normalu. Jedna od volonterki koje su se odlučile cijepiti, publicistkinja Carrie, otkrila je da je drugu dozu cjepiva primila prošlog mjeseca. Naglasila je da je nakon toga patila od glavobolja, vrućice i svraba po čitavom tijelu.

Nuspojave su bile slične onima koje je iskusila nakon prvog cijepljenja, no nakon drugog su postale intenzivnije. U svojoj priči naglasila je kako se cijepljenju odazvala kao volonterka jer je smatrala da je to njezina građanska dužnost.

Tekućina bez cjepiva

Važno je naglasiti da kliničko ispitivanje cjepiva uključivalo je da dio ispitanika uopće ne primi cjepivo, već placebo, tekućinu bez cjepiva.

Tako inženjer iz Georgije, 42-godišnji Bryan, smatra kako je jedan od onih koji nisu ni primili cjepivo, jer nije osjetio nikakvu reakciju niti je njegov imunosustav reagirao nakon što je primio dvije doze, a isto tako nakon toga se zarazio koronavirusom, od kojeg se ubrzo uspješno oporavio, prenosi RTL.

Facebook Komentari