Za 10 minuta očistite naočale uz sredstva koje imate kod kuće

Foto: Unsplash

Ne samo da prljave naočale izgledaju užasno, već masnoća i prljavština mogu biti štetni za vaše leće i premaze leća, a možda čak i za vašu kožu. Čišćenje naočala je vrlo jednostavno. Vjerojatno već imate sve što vam je potrebno za sigurnu dezinfekciju i čišćenje naočala. Pročitajte u nastavku što vam je sve potrebno kako biste očistili i dezinficirali vaše naočale, prenose 24sata.

Štapići za uši: Na trenutak skinite naočale i pogledajte pukotine, posebno oko jastučića za nos. Dobre su šanse da ćete vidjeti prljavštinu, a štapići za uši mogu vam pomoći da tu prljavštinu dosegnete i počistite.

Topla voda: Vruća voda može oštetiti određene prevlake leća, a hladna voda je manje učinkovita. Za najbolje rezultate ciljajte na mlaku vodu.

Sapun za posuđe (bez aditiva i abrazivnih sredstava)

Krpe od mikrovlakana: Vrlo je malo krpa sigurno za čišćenje naočala. Krpe od mikrovlakana vaša su najbolja opcija za učinkovito čišćenje i sušenje bez oštećenja.

Pohrana otporna na ogrebotine: Zaštita naočala kad se ne koriste održava ih čišćima i produljuje im životni vijek.

Dubinsko čišćenje naočala trebalo bi trajati manje od 10 minuta, a dnevno održavanje traje manje od pet minuta.

Isperite pod mlazom vode

Izbjegavajte ‘čišćenje’ suhih leća krpama od mikrovlakana. Time se redistribuira mast i trljanje koje mogu oštetiti vaše leće. Ispiranje naočala 15 sekundi pod vodom iz slavine koja teče mlakom vodom uklanja višak prljavštine.

Dodajte sapun za suđe, nježno trljajte i temeljito isperite

Nakon što ste isprali prljave naočale, istresite kapljicu sapuna za suđe veličine zrna graška na prednju i stražnju stranu svake leće. Zatim lagano utrljajte sapun prstima. Pazite da sapun koji koristite ne sadrži abrazivna sredstva jer ti aditivi mogu pokvariti vaše obloge leća.

Protresite ih, a zatim nastavite brisati čistom krpom od mikrovlakana

Čista krpa od mikrovlakana (poput one koju ste vjerojatno dobili kupnjom naočala) može se upotrijebiti za nježno i sigurno sušenje naočala. Prije sušenja lagano protresite višak vode s naočala.

Spremajte naočale kada ih ne koristite

Pazite da slučajno ne oštetite naočale ako ih nepropisno pohranite. Naočale možete umotati u čistu krpu od mikrovlakana, leće postavite prema gore i spremite ih u kutiju.

Sprejevi i pjene za leće mogu vam očistiti naočale, ali kao najbolja opcija pokazala se ona staromodna koja uključuje toplu vodu i sapun za pranje posuđa.

Mnogi stručnjaci upozorili su da se kod kuće ne koriste ultrazvučni strojevi za čišćenje naočala, jer može vrlo lako doći do grebanja okvira i leća, piše New York Times.

Facebook Komentari