Pune se kapaciteti: Imali smo tek dva respiratora, a četiri pacijenta su ga trebala

Foto: N1

Iako je, prema opetovanim tvrdnjama ministra Vilija Beroša, više od 800 respiratora u hrvatskim bolnicama, postavlja se pitanje gdje su svi oni, kad mnoge bolnice jedva izvlače živu glavu.

Doslovno, jer su zbog manjka respiratora životi već visili o niti. U varaždinskoj bolnici je na respiratoru 15 pacijenata, kaže tamošnji župan Radimir Čačić, i da se prije tri dana nije reagiralo kupnjom još tri respiratora iz vlastitog budžeta, tko zna što bi bilo s troje pacijenata. Bolnica je imala samo 12 aparata pa su, doslovno s kamiona koji je respiratore od dobavljača prevozio negdje drugdje u Europi, tri aparata istovarena u varaždinsku bolnicu.

– Dogovorili smo s uvoznikom tako, aparati su putovali iz Njemačke, i uspjeli smo ih dobiti mi ovdje. Da nismo, što bi bilo s troje ljudi? – pita se Čačić. Ministarstvo zdravstva im je onda, kaže, promptno poslalo još tri respiratora, još su dva kupljena, tako da ih je u Varaždinu sad 20, a još dva su u postupku nabavke.

Problema je u petak bilo i u bolnici u Sisku, kad se shvatilo da su svi respiratori popunjeni i da tako ne mogu dočekati vikend, odnosno nove pacijente kojima će trebati umjetno disanje. Kako nam je rekao ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović, sa strane su još četiri, ali pokvarena respiratora, te jedan koji mora biti u pričuvi za ne-COVID pacijente.

– Ministarstvo nam je poslalo još jedan respirator, a s KB Dubrava smo dogovorili da nam prime jednog do dva bolesnika kako bi nas se rasteretilo – kaže Dujmenović. Na pitanje što ako se pojavi potreba za više pacijenata na respiratoru odjednom, što će učiniti, kaže kako taj scenarij sigurno ne bi bio dobar.

– U operacijskim salama postoji mogućnost ručnog ventiliranja, no što to onda znači – da moramo zatvoriti operacijske sale, a na to ne želimo ni pomišljati – upozorava ravnatelj u Sisku.

Dolazi li vrijeme da će nas virus sam zatvoriti u lockdown, jer nitko neće moći biti liječen, i svi ćemo bolesni biti kod kuće, pita se predsjednica Hrvatskog sindikata liječnika Renata Čulinović-Čaić, inače kirurginja u čakovečkoj bolnici.

– Zvuči dramatično, ali se približavamo situaciji u kojoj neće biti moguće operirati negdje ni slijepo crijevo – kaže liječnica. Upozorava i na stanje u čakovečkoj bolnici.

– U mojoj bolnici nije dobra situacija, imamo pet ljudi na respiratoru, prije dva dana smo bili u situaciji da smo imali dva slobodna respiratora, a četiri pacijenta su ga trebala – rekla je u petak liječnica.

Ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak kaže da su hospitalizirana 54 COVID pacijenta, ali slobodnih respiratora ima. Ukupno ih je 13, zauzetih je šest, a općenito je zauzeta i polovica kreveta namijenjenih COVID-u. Još su tri respiratora u procesu nabave, dodaje.

– Sve je pod kontrolom, iako je vrlo nezahvalno bilo gdje u Hrvatskoj sad to izgovoriti. Danas može biti, sutra već ne mora. Opterećenje je veliko, samo smo jučer primili novih deset pacijenata – ističe ravnatelj čakovečke bolnice. Predsjednica Sindikata liječnika upozorava da je pitanje koliko dugo će sustav još izdržati.

– Sve ovo što se događa u Dubravi, primjerice, nije nastalo odjednom, nego je posljedica dugogodišnjih tamošnjih političkih odnosa – zaključuje sindikalistica. Očekuje nova pogoršanja, pa onda i posljedice po zdravstvo. Mjere moraju biti pooštrene, kaže, pišu 24sata.

Facebook Komentari