Vrhovni sud podigao kaznu Roku Šimcu s četiri i pol na šest godina za silovanje u Podstrani

Foto: Nestali.hr

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i preinačio presudu Županijskog suda u Splitu Roku Šimcu u odluci o kazni. Ne navodeći identitet optuženika, Vrhovni sud priopćio je da su povisili jedinstvenu kaznu prvostupanjskog suda s četiri i pol na šest godina za spolni odnošaj bez pristanka i nanošenje teških ozljeda.

Šimac je osuđen jer je 2012. iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve zbog koje ona nije bila u stanju izraziti pristanak niti odbijanje. Žrtva je zadobila osobito teške i po život opasne ozljede, a život joj je spašen hitnom medicinskom intervencijom.

– Vrhovni sud smatra da prvostupanjski sud nije primjereno cijenio okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne. Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, neosuđivanost prije i poslije djela te optuženikova mladost (u vrijeme djela imao je 20 godina – op. a.). Međutim, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti – navodi sud u obrazloženju, opisujući njegovu ‘bestijalnost i bešćutnost’ kojima je nanio žrtvi teške ozljede.

Te trajne posljedice za žrtvu su unakaženje uz upitnu fertilnost i očekivani trajni poremećaj probave.

– Optuženikovo ponašanje je odraz egoizma i agresije – ističu.

Dodaju da mu je trebao biti određen istražni zatvor budući da je ovom drugostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora težu od pet godina. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 17. studenog 2012. do 9. siječnja 2013. godine.

Uoči sjednice Vrhovnog suda Roko Šimac je nestao. Njegov nestanak prijavljen je policiji 15. listopada, no, kako su potvrdili, pronađen je 26. listopada te se više ne vodi u evidenciji nestalih osoba. Sjednica Vrhovnog vijeća bila je tri dana kasnije, 29. listopada, pišu 24sata.

Facebook Komentari