Što se zapravo nalazi u ribljim štapićima?

Foto: Unsplash

Jeste li ikada probali surimi? Riječ je o crveno-bijelim ribljim štapićima koji se mogu kupiti i u hrvatskim trgovinama.

Vjeruje sa da je surimi izumljen prije 1000 godina u Heien periodu koje se smatra i zadnjim razdobljem klasične povijesti Japana. Japanski chefovi osmislili su ovu delikatesu kako bi produžili rok trajanja ribe i morskih plodova za uvažene i bogate obitelji onog vremena koji nisu živjeli uz obalu.

Surimi je originalno predstavljao pastu od mljevene bijele ribe koja je bila bogato začinjena solju kao primitivnim oblikom konzervansa. Ubrzo je postao omiljen u brojnim japanskim domovima, a zbog svoje fleksibilnosti dodavao se u brojna jela – od juha do hrskavih rolica.

S godinama se recept mijenjao i nadograđivao, a svaka nova generacije dodavala je neki svoj osobni pečat originalnom proizvodu, piše Punkufer.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća američki proizvođači hrane otkrili su surimi. Mljevenoj ribi dodali su obilje šećera, soli, ribljeg ulja i kukuruznog škroba kako bi mu pojačali okus i stvrdnuli teksturu.

Izrezali su ga u štapiće koji su oblikom i bojom podsjećali na komadiće rakova mesa. Tako je započela pomama za ovim proizvodom u zapadnom svijetu. Iako imaju nacionalnu kuhinju temeljenu na svježoj ribi i plodovima mora, surimi koriste čak i mnogi današnji restorani u Španjolskoj i Francuskoj.

Jeste li se ikada pitali što se zapravo nalazi u njima?

Surimi se često reklamira kao riblji štapić s okusom rakova mesa. No riječ o imitaciji rakova mesa. Štapići koje se uvoze izvana se obično rade od mljevene bijele ribe poput aljaške kolje, dok dva posto proizvoda obuhvaća komadiće stvarnih rakova ili školjki.

Nitko vas zapravo ne obmanjuje. Potrebno je samo pažljivije čitati natpise na proizvodima. Okus rakova mesa i rakovo meso dva su različita pojma, piše Poslovni.hr

Facebook Komentari