Otočna država već 200 dana nema lokalnu transmisiju virusa, evo kako su uspjeli

Dok se velik dio svijeta bori s pandemijom koronavirusa, Tajvan je obilježio 200. uzastopni dan bez lokalne transmisije bolest. Otok s 23 milijuna ljudi, koji je imao jedan od najučinkovitijih odgovora na pandemiju, posljednji je put lokalni slučaj prijavio 12. travnja, na Uskrsnu nedjelju.

Do značajnog postignuća na Tajvanu došlo je u vrijeme kada Francuska i Njemačka donose nove blokade, a SAD identificira 88 tisuća novooboljelih u jenom danu. Država Florida, koja ima sličan broj stanovnika kao i Tajvan, samo je u srijedu identificirala 4.188 novih slučajeva zaraze, piše CNN.

Tajvan nikada nije morao donositi stroge mjere i drastično ograničavati građansku slobodu. Njihov se odgovor usredotočio na brzinu. Naime, vlasti su počele provjeravati putnike na izravnim letovima iz Wuhana, gdje je virus prvi put identificiran, još dok je virus bio svojevrsna glasina. Prvi su slučaj zabilježili 21. siječnja, a potom i zabranili stanovnicima Wuhana putovanje na otok. Svi putnici koji su stigli iz kontinentalne Kine, Hong Konga i Macaa morali su proći provjeru. Sve se to dogodilo i prije nego što je Wuhan potpuno zatvoren.

Do ožujka je Tajvan zabranio ulazak na otok svim stranim državljanima, osim diplomatima i osobama s posebnim vizama. No još jedna prednost koju Tajvan ima jest geografski položaj. Tajvan je otok i zbog toga je službenicima lakše kontrolirati ulazak i izlazak kroz njegove granice. Također, na svojoj je strani imao i iskustvo nakon što se je 2003. godine na otoku pojavio SARS. “Kad smo čuli da u Kini postoje neki slučajevi upale pluća u kojima su se pacijenti liječili izolirani, znali smo da je to nešto slično”, izjavio je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

Vlasti su aktivirale Središnje zapovjedno središte za epidemije, osnovano nakon SARS-a, zbog koordinacije između različitih ministarstava. Također, pojačana je i proizvodnja maski za lice i zaštitne opreme kako bi se osigurala postojana opskrba. Uloženo je u masovno testiranje te brzo i učinkovito traženje kontakata. “Vrlo pažljivo traženje kontakata i vrlo stroge karantene bliskih kontakata najbolji su način da se COVID-19 zdrži”, rekao je bivši tajvanski potpredsjednik Chen Chien-jen, inače epidemiolog po struci, prenosi Večernji.

Share This Article