28.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kekin: Pozicija nezadovoljnog promatrača ima preveliku cijenu

Kekin: Pozicija nezadovoljnog promatrača ima preveliku cijenu

Navijam za to da medijski prostor bude ispunjen onim što je važno, rekla je Ivana Kekin u emisiji NU2 odgovarajući na pitanje za koga navija u srazu predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

Dodala je da se nalazimo usred možda najveće krize i u zdravstvenom i ekonomskom, ali i u sigurnosnom smislu. Stoga je zabrinjavajuće to što javni prostor ispunjava polemika između dva glavna političara u državi. Možda i mi možemo preuzeti dio odgovornosti i reći da više nećemo time puniti prostor jer imamo puno boljih tema, rekla je predsjednica Nove ljevice.

Na pitanje zašto je ušla u politiku Kekin je odgovorila da njen suprug Mile i ona, kada razgovaraju o planovima u životu, podrazumijevaju da će njihova djeca živjeti, a možda i studirati u inozemstvu. Kada je to osvijestila, zaključila je da pozicija nezadovoljnog promatrača ima preveliku cijenu.

– To je bio uzrok mog ulaska u politiku, a povod je bio potres kao situacija u kojoj sam bolno osvijestila koliko smo prepušteni sami sebi. To nije rezultat samo Milana Bandića, kao mitske figure groznog političara, rekla je i navela primjer kako smo prepušteni sebi i glede cijepljenja gdje moramo tražiti vezu da kupimo cjepivo.

– Smatram da ja mogu dati „svoju kap” u izgradnji kvalitetnijeg i boljeg društva za koje nam je došlo vrijeme, istaknula je Kekin.

Na pitanje je li je pokolebalo to što nije na parlamentarnim izborima ušla u Sabor odgovorila je kako ona to nije ni očekivala te kako je to pokazalo da ima snage za to i dodatno ju je aktiviralo.

Kekin je rekla da je Nova ljevica stvorena 2016. godine i nastala je kao reakcija na činjenicu da je na našoj političkoj sceni stara ljevica bila potpuno umrtvljena i odavno nije promišljala ni kreirala, a ni implementirala lijeve politike u naše društvo.

– Mi se u tom smislu organiziramo, naslanjajući se na tradiciju europske ljevice, na tradiciju skandinavske socijaldemokracije i to su ideje za kojima idemo, rekla je i dodala kako u Hrvatskoj i dalje postoji navika da kada se kaže da ste ljevica, izjednačava vas se s totalitarnim sustavima.

– Mi smo moderna, demokratska ljevica. Vrijeme je da ljudi shvate da demokracija nije vezana uz tvrdi rođački kapitalizam kakav mi živimo 30 godina, naglasila je.

Istaknula je kako bi mjerilo uspjeha trebalo biti sveukupna kvaliteta života što većeg dijela građana.

Ekonomisti: Ljevica se samo bori za preraspodjelu proračuna i ne promišljaju o tome kako proizvoditi

Kekin je naglasila da su oni i u predizbornom programu istaknuli kako je vrlo bitno da se Hrvatska okrene od rentijerske ekonomije ka proizvodnji koja bi bila zelena, ali kako kaže, činjenica je da se ljevica zauzima za pravedniju raspodjelu sredstava, što znači transformaciju poreznog sustava tako da on ne opterećuje najviše najsiromašnije.

Na pitanje tko su glasači Nove ljevice Kekin je odgovorila da njihovi glasači nisu oni koji su zadovoljni trenutnom situacijom u zemlji, koji smatraju da je situacija dobra i da svi imamo iste šanse.

– Svi koji to ne vide tako su potencijalno naši birači, a na nama je da im probamo približiti naše ideje te da nam povjeruju, rekla je.

U hrvatskom javnom prostoru govor mržnje prisutan već dugo

Na pitanje primjećuje li u društvu porast radikalizacije Kekin je rekla kako smatra da je u hrvatskom javnom prostoru govor mržnje već dugo prisutan i naglasila kako mržnja i nasilje uvijek dolaze s „desne” strane.

– Kad god javnost upozori na rastuću pojavu fašizma koja je realna, mi po zidovima u gradovima imamo ispisano “ubij Srbina”, onda desnici, uključujući sadašnji HDZ i Branka Bačića, koji kaže ne, postoji i prijetnja od totalitarizma koja je izmišljena, naglašava Kekin i dodaje da nije u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj vidjela kako mladi partizani hodaju s plinskim bocama po Savskoj cesti, nije čula da se po stadionima čulo „Smrt fašizmu, sloboda narodu” dok se tuklo pripadnike druge navijačke skupine.

Naglasila je kako desnica, uključujući HDZ, relativizira nasilje, a samim tim ga i održava, unatoč tomu što Plenković govori da se protiv nasilja misli boriti.

– Sve što je Plenković napravio glede napada na Markovu trgu rekao je to da se on pobrinuo za sebe. Rekao je da je napad bio usmjeren na njega i da će kupiti blindirani auto, iako je on najštićenija osoba u državi, rekla je i dodala kako se nije referirao na sve ostale građane koji su izloženi određenoj vrsti nasilja.

Kekin je rekla da joj je inspiracija premijerka Novog Zelanda koja se, kada se dogodio napad na džamije na Novom Zelandu, solidarizirala s diskriminiranom skupinom tako što je stavila hidžab i otišla u džamije kako bi pokazala da su to njezini ljudi.

– Pitam se kada će to učiniti HDZ, kada dođe do naše naj diskriminiranije skupine u društvu, a to su Srbi, rekla je i dodala kako smo imali aktivističku akciju Jure Zupčića, koji je sve grafite “Ubi Srbina” pretvorio u “Ljubi Srbina” i zbog toga dobio prekršajnu prijavu.

HDZ se u svojoj biti ne mijenja

Na pitanje mijenja li Plenković HDZ, Kekin je rekla da u biti ne mijenja.

– Time što blokiraju istražno povjerenstvo u Saboru, oni onu pravu politiku HDZ-a koja štiti korupciju podržavaju, rekla je i dodala kako se HDZ u svojoj biti ne mijenja.

Istaknula je kako je vrijeme da se počnemo obračunavati s govorom mržnje u javnom prostoru te kako smatra da sloboda govora nije apsolutna kategorija.

Rekla je da je Europski sud izuzeo iz slobode govora govor mržnje i pozdravlja ideju da se to zakonski uredi. Naglasila je kako bi i mediji trebali za to preuzeti odgovornost.

– Trenutno se obračunavamo s govorom mržnje, govori. Andrej Plenković se obračunava s nasiljem kada ono “puca” prema njemu, a inače se to nasilje nalazi u javnom prostoru, naglasila je Kekin, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike