32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Capak: Koeficijent transmisije virusa nam je 1,99, drugi najveći od početka epidemije

Capak: Koeficijent transmisije virusa nam je 1,99, drugi najveći od početka epidemije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Capak je kazao da “Hrvatska nije otok”, da stanje nije tako loše kao u susjednim državama, ali je otkrio da nam je koeficijent transmisije (R0), broj koji kazuje koliko u prosjeku zaražena osoba zarazi drugih, drugi najveći od početka epidemije.

“Broj potvrđenih slučajeva covid-19 bolesti u svijetu prešao je 43 milijuna i imamo ukupno milijun i 155 tisuća umrlih. U Hrvatskoj u posljednja dva tjedna imamo porast brojeva, danas ponovno imamo rekord 2421. Trenutno imamo 11.144 aktivna slučaja i u samoizolaciji 28.177.

Hrvatska po nijednom od ovih pitanja nije otok. Neke od nama susjednih zemalja imaju i puno goru situaciju nego što je to u Hrvatskoj. U Sloveniji su jučer bila 1964 nova slučaja, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj 12.474, u Njemačkoj 10.458 i u Francuskoj 45.000 novooboljelih.

U cijeloj Europi i svijetu raste broj novooboljelih, a kako nam u zadnje vrijeme stalno padaju rekordi, tako nam je i incidencija visoka.

Dakle, trenutna 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj je 389,9 novooboljelih na 100.000 ljudi. Na sredini smo ljestvice europskih zemalja po tom pitanju. Češka ima preko 1000/100.000 stanovnika u 14 dana”, rekao je Capak uvodno na konferenciji.

Spomenuo je kako nema posebnih žarišta, ali kako postoje mikrožarišta.

“Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, ali imamo mikrožarišta. U svakoj županiji ima poneka obiteljska proslava s većim brojem ljudi na kojoj ima veći broj zaraženih, ali nikakvih posebnih žarišta. Zbog velikog broja novooboljelih virus se zrakasto širi, a posljedica toga je i to što nam je četverodnevni R0 1,99. Samo u jednom trenutku od početka epidemije bio je veći od te vrijednosti. Ovo je sad druga najveća brojka R0 od početka epidemije pa do danas”, rekao je zaključno Capak, prenosi N1.

VIDEO Nove mjere: Ograničavanje okupljanja, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

Najnovije

Još iz rubrike