20.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Malenica: Predsjednik je zadnjih dana relativizirao problematiku napada na Markovom trgu

Malenica: Predsjednik je zadnjih dana relativizirao problematiku napada na Markovom trgu

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je za N1 o borbi protiv radikalizacije, odnosu Vlade i predsjednika, te o ovrhama.

Malenica je rekao da borba protiv radikalizacije ide u tri smjera:

“U konkretnom slučaju koji se dogodio prošli tjedan (napad na Markovom trgu) nadležna tijela postupiti sukladno zakonskim propisima. Drugi smjer je institucionalna borba i upravo je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti jedno od tijela koje će analizirati stanje s radikalizacijom hrvatskog društva i donijeti određene mjere i aktivnosti.

Ono bi kao međuresorno tijelo trebalo na jedan puno širi način sagledati situaciju.

Treći smjer je politička borba s političkim oponentima koji relativiziraju ovu situaciju. Na današnjoj sjednici Vlade će biti zaključak kojim se određuje Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti kao međuresorno povjerenstvo koje bi trebalo analizirati stanje i doći do određenih mjera i aktivnosti.”

Ministar je rekao da već sada postoje odredbe Kaznenog zakona koje sankcioniraju govor mržnje.

“Postoji intencija da se do kraja godine donese uredba koja bi na razini EU odredila govor mržnje na društvenim mrežama”, dodao je, navevši da će se govor mržnje uskoro uređivati i kroz Zakon o elektroničkim medijima.

Za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) Malenica je rekao da će se “dogoditi kad bude vrijeme”:

“Prvo idemo s Koordinacijom za domovinsku sigurnost. Ako bude potreba, onda će se sazvati i VNS.”

Ministar je rekao da se “ne bi složio s ocjenom predsjednika o Koordinaciji” u kojoj ju je usporedio s “povjerenstvom u Gračacu”. Potom je o napadu na Markovom trgu, radikalizaciji i mjerama povodom svega toga rekao:

“Ovo što se dogodilo svakako je jedan ozbiljan događaj koji zahtijeva jednu ozbiljnost u pristupu i narativu kada se komunicira o toj problematici. Predsjednik je u zadnjih nekoliko dana, evo, mogu reći slobodno i relativizirao tu problematiku.”

Na kraju je komentirao ovrhe i Ovršni zakon, odnosno dopune i izmjene zakona.

“Već u travnju smo komunicirali da nije riječ o otpisu duga, nego o privremenoj odgodi”, kazao je Malenica.

Dalje je naveo što očekuje od mjera kroz najavljena tri vala ovrha:

“Imamo neke projekcije troškova. Do sada se za dug od 1000 kuna plaćao trošak 900 kuna, sad će biti oko 350 kuna. Za dug od 4000 kuna, trošak je bio oko 2500 kuna, sada će biti 900 kuna. Vidjeli smo da do sada ovršenici ne bi bivali obaviješteni, a postupak bi se pokrenuo.

Sada uvodimo obavezu javnim bilježnicima da obavijeste dužnike o postojanju duga, gdje on ima 15 dana hoće li platiti dug ili će ga osporavati.”

Najnovije

Još iz rubrike