23.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Božinović: Naravno da su brojke alarmantne

Božinović: Naravno da su brojke alarmantne

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nalazi se u Jastrebarskom gdje je odgovarao na pitanja novinara.

Nema govora o policijskom satu ili lockdownu, kaže ministar Božinović te dodaje kako je dovoljno samo da se pridržavamo trenutnih mjera.

“Mi smo donijeli mjere koje, kad bi se primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane, ne bi nam trebale nikakve dodatne aktivnosti u smislu sprješavanja širenja zaraze.”

Prate situaciju, dodaje, brojke rastu i u Hrvatskoj i u drugim državama. Skoncentrirali su se, kaže, na kažnjavanje pravnih osoba.

“U ovom trenu ćemo se najviše skoncentrirati da ono što je propisano, pogotovo vezano uz obveze pravnih osoba koje organiziraju neke događaje, evente, sve vezano s djelatnostima koje ukljčuju fluktuaciju ljudi, u smislu sankcioniranja svih onih ponašanja koja nisu uskladu s epidemiološkim mjerama. Uložili smo veliki napord s ciljem da se ne zatvaramo. Taj je napor pretočen u konkretne preporuke stožera. Molim sve da se pridržavaju mjera, to nam je jedini načni da usporimo širenje virusa u RH”, kaže ministar.

“Sve dok traje epidemija građani se trebaju suzdržati druženja, privatnih zabava, sastajanja. Mi propisujemo ono što je javno, ono što je u domovima niti možemo niti hoćemo kontrolirati. Ali u tim okolnostima se ljudi najviše opuste i onda dolazi do širenja virusa. Nije ovo velika filozofija. U praksi to nije ugodno niti lagano, ali to je jedini način da se prebrodi ova kriza”, dodao je.

“Sankcionirat će se organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjera. Sve je propisano kad je u pitanju rad klubova. Neku noć dođe inspektor i vidi da se pleše u klubu i u tom slučaju je kazna bila 30.000 kuna”, rekao je.

Dodao je da se ne planira uvesti policijski sat.

“Naravno da su brojke alarmantne. To je alarm koji treba zazvoniti svakome od nas. Mi svakodnevno, već devet mjeseci, ponavljamo isto. Nije bila uvijek ista situacija. Ljeti nije bilo potrebe za tvrđim porukama. Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija”, zaključio je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike