Dramatična izjava ministra Beroša: Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, na rubu smo… Moramo se zapitati tko će nas liječiti

Screenshot: N1

Probijena je psihološka granica. Hrvatska je u posljednja 24 sata zabilježila novi crni rekord – 1131 zaraženu osobu.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima u povodu novog rekorda zaraženih u Hrvatskoj.

”Svjedočimo onome što nije samo hrvatska specifičnost. I u okruženju i cijeloj Europi brojevi rastu, prvi put je brojka u Hrvatskoj prešla tisuću”, rekao je. Dodao je da virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata staračkih domova, ozbiljno prijeti na sve strane. ”Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, ako to ne učinimo, prijeći ćemo Rubikon”, rekao je. Upozorava da ćemo, ne budemo li se pridržavali mjera, dopustiti da virus upravlja našim životima.

”Moramo misliti tko će nas liječiti”

Naglasio je da je opasno minorizirati utjecaj virusa. Podvukao je da se u bolnicama diljem Hrvatske pune kapaciteti. ”Svi moramo misliti tko će nas liječiti, ne samo od bolesti COVID-19 nego i od svih drugih bolesti”, istaknuo je ministar. Tvrdi da se trude balansirati mjere i da su iskomunicirali mjere s predstavnicima aktivnosti. ”Naš cilj nije zatvaranje, nego pronaći način za suživot s virusom”, naveo je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu broja oboljelih, ali da nema nikakvih posebnih žarišta. Nije mu jasno zašto se kritiziraju mjere, a najliberalnije su od svih drugih zemalja s ovakvim rastom. Apelirao je na građane da prihvate mjere i da ih se pridržavaju.

Hoće li biti novih mjera?

Beroš je rekao da nema povećanog broja teško oboljelih, ali se očekuje da će postupno rasti i taj broj. Naglašava da se trude osigurati dovoljan broj medicinskog osoblja. ”Ako ne bude dodatnog povećanja, moći ćemo pokriti akutne potrebe”, rekao je. Pokrenuti su planovi za aktiviranje sekundarnih centara, pa su spremni ponovno aktivirati i zagrebačku Arenu za prihvat pacijenata.

Iako su brojke zastrašujuće, u Hrvatskoj nema eksponencijalnog rasta. Ali do toga može doći, pa je Beroš još jednom pozvao na pridržavanje svih propisanih mjera. Capak je rekao da se zasad ne razmišlja o uvođenju novih mjera jer se tek treba vidjeti učinak mjera uvedenih u srijedu.

”Došlo je vrijeme za najveću moguću ozbiljnost”, zaključio je ministar Beroš.

Troje preminulih u posljednja 24 sata

U protekla 24 sata zabilježen je 1131 novi slučaj pa je broj aktivnih slučajeva 4233, a 505 pacijenata na bolničkom je liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Iako je bila informacija da je jučer preminula jedna osoba, Beroš je izvijestio da su dobili vijesti da je ukupno troje ljudi u posljednja 24 sata preminulo.

U protekla 24 sata testirane su 5693 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 23.665 osoba zaraženih novim koronavirusom, piše dnevnik.hr.

Stožer: U posljednja 24 sata zabilježen je 1131 novi slučaj zaraze, jedna osoba je preminula

Share This Article