Šimičević iz Pupovčevih Novosti se obrušio na Domovinski pokret

Domovinski pokret na većinu medija i novinara ne gleda tek kao na ideološke neistomišljenike, nego kao na globaliste i neprijatelje Hrvatske. Neistomišljenike se može tolerirati, neprijatelje Hrvatske pak treba uništiti. Domovinski pokret je nedvojbeno stranka koja prezire slobodu medija. Stranke koje preziru slobodu medija, preziru demokraciju, kazano je na današnjoj konferenciji Hrvatskog novinarskog društva na kojoj su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i novinar Novosti Hrvoje Šimičević govorili o nasrtaju predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave na tjednik Novosti, piše HND.

Hrvoje Zovko istaknuo je kako se iz programa Domovinskog pokreta može iščitati što novinari mogu očekivati od te stranke ako dođe na vlast.

– Imajte na umu da će sve novinare koji uzimaju izjave od čelnika i predstavnika Domovinskog pokreta oni tretirati kao neprijatelje. Domovinski pokret u maniri Crvenih Kmera otvoreno prijeti ne samo kolegama u Novostima, nego i svim novinarima uvođenjem nekakvog svog hrvatstva, onakvog kako oni smatraju da treba biti i da je ispravno, bio je ironičan Zovko dodajući da kad već traže neprijatelje neka odu do uredništva Hrvatskog tjednika pa neka vide tko je tamo i kakve su sve funkcije imali ti ljudi u Jugoslaviji. – Ali ne, oni su domoljubi, a mi smo četnici, kazao je predsjednik HND-a i dodao kako je i zapanjujući nedostatak reakcija javnosti, intelektualne elite i političke opozicije, koja šuti na ovakve prijetnje cijeloj jednoj profesiji.

– HDZ je svojom politikom proteklih godina satrao medijsku scenu i sada bi došao Domovinski pokret koji bi sve spalio. Oni prijete i javnim medijima, HRT-u i Hini, i prijetnja su svima nama koji radimo u medijima, rekao je Zovko dodajući kako će i Andrej Plenković i svi koji i dalje budu šutjeli time pokazati što misle o svemu.

Hrvoje Šimičević kazao je kako Domovinski pokret najavom zaustavljanja financiranja jednog konkretnog manjinskog lista najavljuje nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i rijetko zabilježeni nasrtaj na novinarske slobode, ne samo tjednika Novosti, nego cijelog medijskog sektora u državi, za koji predviđaju omasovljenu cenzuru, uvođenje državne propagande umjesto kritičkog novinarstva.

– Što se tiče Novosti, Domovinski pokret već godinama koristi najbestidnije laži da bi opravdao najavu buduće uskrate javnog financiranja ovog tjednika: prozivaju nas za dugogodišnju antihrvatsku djelatnost, provođenje srpskog sveta, velikosrpske propagande i slične besmislice. Dapače, Novosti su se našle u njihovom predizbornom programu, gdje su obećali da će revidirati javno financiranje ovog lista zbog višegodišnjih antihrvatskih djelatnosti. Moram priznati da ne znam ni za jedan drugi slučaj u bilo kojoj zemlji u svijetu u kojem je jedna stranka koja se natječe u demokratskim izborima obećala poimenično gaženje i uništavanje nekog medija kao što je Domovinski pokret obećao u slučaju Novosti. Hiljade se primjera takve vrste moglo naći u fašističkoj Italiji, nacističkoj Njemačkoj, ustaškoj NDH, ali ne i u demokratskim zemljama, kazao je Šimičević te dodao kako postoje tri razloga, a prvi je da Novosti žele ugasiti ponajprije zato što je antisrpska politika jedan od temeljnih ideoloških pogona njihove stranke.

Kao razlog Šimičević je naveo da DP želi Novosti uništiti i zato što konstantno razotkriva njihove mrzilačke politike te da su u trećem primjeru dobili antihrvatsku etiketu pišući kako je njihov član Damir Makuš bio obiteljski prijatelj Daniela Bezuka, i kako je na svom Facebook-profilu širio neprispodobive količine mržnje koje je Bezuk pratio, a gdje i dalje postoje stotine poziva i poruka na ubojstva članova Vlade, ljevičara liberala i predstavnika srpske manjine.

Šimičević se osvrnuo i na planove DP-a o ostatku medijske scene u Hrvatskoj.

– Novosti su samo početak. Probijajući se, uz popriličan trud, kroz kvrgave i slabo opismenjene rečenice u njihovom predizbornom programu, na koncu se nametnuo zaključak da Domovinski pokret planira nezapamćen udar na cijeli medijski sektor u Hrvatskoj i na novinarske slobode. Neovisni medijski prostor, većinu novinara i medija u Hrvatskoj, oni nazivaju „takozvanim“. Najavljuju „uklanjanje interesnih skupina u svim elementima kulture i medija koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja“. Kad kažu „u svim elementima kulture i medija“, oni doslovno misle na cijeli medijski sektor, ne samo medije u vlasništvu države. Globalizam, to je zapravo eufemizam za vrijednosti liberalne demokracije, prava manjina i pluralizma. Javnim medijima, s naglaskom na Hinu i HRT, predvidjeli su „kroatizaciju“ sadržaja, odnosno političko uplitanje u novinarski rad. Ostalima, koji nisu u državnom vlasništvu, predviđaju sličnu sudbinu, kazao je Šimičević, čije izlaganje u cijelosti možete pročitati ovdje, piše Ivica Buljan za HND.

Share This Article