Sve je više ljudi u bolnicama, može li zdravstveni sustav izdržati ovakav trend?

U posljednja 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2438. Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Jučer je u bolnicama bilo 361 ljudi, u srijedu ih je bilo 344, dan ranije 334, u ponedjeljak, 5. listopada, bilo ih je 326. Mjesec dana prije, 5. rujna, u bolnicama je bilo 285 ljudi.

Porast broja oboljelih mogao bi biti veliki teret za zdravstveni sustav koji je još pod kontrolom, no ako se ovako nastavi, ubrzo bi se mogla ponovno aktivirati zagrebačka Arena.

Od bolnica u Zagrebu zatraženo je da povećaju kapacitete za oboljele od covida.

“Sustav je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za 10-ak dana će sigurno rezultirati velikim brojem oboljelih. Ako uzmemo Grad Zagreb u kojem je sad nekoliko dana najveći broj oboljelih, kapaciteti koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC Dubrava koja je više od polovice puna, neće biti dostatni morat će se početi puniti šatori, a ne bih voljela razmišljati o onim scenama koje smo imali kad smo postavljali Arenu, samo prazna Arena, sjećate se kakav je učinak imala na sve nas”, kazala je u četvrtak za Novu TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Epidemiolog i član vladina stručnog tima Branko Kolarić rekao je za HTV da je broj novozaraženih upozorenje.

“Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne”, rekao je i dodao da je bitno spriječiti da zdravstveni sustav ne kolabira.

“U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo pružiti intenzivnu njegu, to bi bio problem jer zdravstveni sustav bi kolabirao, i to želimo spriječiti”, rekao je, javlja N1.

Facebook Komentari