Šostar: U Zagrebu i u petak novi rekord, čak je 161 novooboljeli

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izjavio je u emisiji U mreži Prvog na HRT-u da i danas u Zagrebu rušimo rekorde sa 161 novooboljelim.

“Opet rušimo neslavne rekorde, danas je čak 161 novooboljeli, ako se nastavi ovaj trend drugog izlaza neće biti – morat ćemo se uozbiljiti”, rekao je Šostar.

Na pitanje kako će biti organiziran gradski prijevoz na blagdan Svih svetih kazao je da će o tome na Stožeru još biti riječi.

“Predlažemo da se ograniči broj ulazaka u autobuse, da se poveća broj autobusa, da se osigura dovoljan broj djelatnika ZET-a i gradskog poglavarstva, dakle redarstva kako bi se poštovao razmak te da se prepolovi najmanje broj onih koji se prevoze u autobusima. Mislim da će biti malo duža čekanja ali zdravlje je ispred svega”, ustvrdio je Šostar.

Epidemiolog i član vladina stručnog tima Branko Kolarić rekao je za HTV da je jučerašnji upozorenje.

“Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne”, rekao je i dodao da je bitno spriječiti da zdravstveni sustav ne kolabira.

“U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo pružiti intenzivnu njegu, to bi bio problem jer zdravstveni sustav bi kolabirao i to želimo spriječiti”, rekao je.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da već sedam mjeseci prate situaciju i da u različitim periodima imamo različito ponašanje prema kojem se onda donose određene mjere. Dodao je da je u pripremi određen broj mjera o kojima će se danas razgovarati, ali da je najbitnije da se pridržavamo onih najvažnijih: držanje distance, dezinfekcija ruku i nošenje maski.

Istaknuo je i da Arena nije pripremljena, da je sve rastavljeno i u skladištima, ali da se to sve može u dan ili dva staviti u funkciju, javlja N1.

Facebook Komentari