Mnogi sanjaju o otvorenoj vezi: Tu maštariju planiram ostvariti

Prema rezultatima istraživanja Instituta Kinsey iz SAD-a, prilično su velike šanse da jedan od partnera u vezi želi otvorenu vezu. Njihova studija, objavljena u časopisu ‘Archives of Sexual Behavior’, pokazala je da svaki treći čovjek u monogamnoj vezi mašta o tome da je intiman s drugom osobom, osim sa svojim partnerom.

U istraživanju su sudjelovala 822 pojedinca koji su izjavili kako su trenutno u monogamnoj vezi. Istraživači su od njih tražili da im opišu svoje omiljene seksualne fantazije, a rezultati su otkrili kako čak 33 posto njih mašta o otvorenoj vezi. Rekli su da je to njihova najveća fantazija.

Osim toga, čak 80 posto njih reklo je da tu maštariju namjeravaju ostvariti u nekom trenutku života. Više muškaraca nego žena, prenosi bestlifeonline.com.
Postoje i drugi dokazi da je interes za otvorenim partnerstvima, poznatima kao sporazumni nemonogamni odnosi (CNMR), u porastu.

– Pretraživanja vezana uz poliamoriju i otvorene odnose povećala su se na internetskim tražilicama tijekom posljednjeg desetljeća. Sve veći je broj knjiga te tematike, vodiča, ali i emisija u popularnim medijima, kao i izvještaja o tome u vijestima – rekao je autor studije Justin J. Lehmiller.

Bilo je i ranijih istraživanja koja su, također, pokazala da su otvoreni odnosi danas popularniji nego što možda mislite. Postoji jedno napravljeno u Kanadi i objavljeno lanjske godine u časopisu ‘The Journal of Sex Research’ kao i istraživanju iz 2018. sa američkog Sveučilišta Temple. Ispostavilo se da na svakih 25 parova, jedan ima sporazumnu otvorenu vezu.

Postoji još jedna studija koja se prije dvije godine pozabavila pitanjem osjećaja sreće i zadovoljstva u takvim vezama. Pokazalo se da su, unatoč načinu života koji je stigmatiziran, parovi u otvorenim vezama jednako sretni kao i oni u strogo monogamnim zajednicama, prenose 24sata.

Facebook Komentari