Detoks od ekrana traje 48 sati

1. Isključite obavijesti na mobitelu

Studije pokazuju da korištenje društvenih mreža oslobađa dopamin u mozgu i da raste razina kortizola, što dovodi do kompulzivnog obrasca uporabe, koji je sličan i kod drugih ovisnosti. Ako isključite obavijesti, smanjujete mogućnost za to.

2. Selektirajte sadržaj koji želite čitati

Što se tiče ovisnosti o ekranu, ne radi se o količini vremena već o kvaliteti onoga što radimo. To nazivam digitalnom prehranom, kaže psihologinja dr. Kimberly Young. Dodaje da sadržaj, baš poput prehrane, treba selektirati i pametno birati.

3. Prehrana i korištenje interneta su povezani

Sjedilački način života utječe na povećanje tjelesne mase zbog nekretanja, ali i stresa. Zato stručnjaci ističu kako je važno odvojiti vrijeme za obrok i ono koje provodimo na internetu. Zbog toga nikad nemojte “grickati” dok ste za računalom.

4. ‘Odvežite’ se pa se ponovno povežite

Kako biste se vratili “normalnom” životu kakav ste imali prije interneta, potrebno je uvesti pauzu. Ona, prema stručnjacima, traje 48 sati. Maknite se od računala i mobitela kad to možete, ali vodite računa da to traje puna dva dana.

5. Maknite se od ekrana prije spavanja

Plavo svjetlo koje emitiraju elektronički uređaji remeti san potiskujući razinu melatonina, hormona koji pokreće tjelesni ciklus spavanja. Zato je važno, prije nego što idete spavati, maknuti mobitel s noćnog ormarića i nabaviti budilicu.

6. Napravite raspored za čitanje mailova

Baš kao što ograničavate kalorije da biste skinuli kile, ograničite i broj sati koje provodite na internetu kako biste smanjili ovisnost. Odredite vrijeme za provjeravanje e-maila ili razonodu, a ostatak dana uživajte u “offline” aktivnostima.

7. Testirajte ovisnost

Da ste ovisni o internetu, možete saznati uz brzi test. Recimo, ako ste tjeskobni i osjećate paniku te strah ako ne možete pristupiti mreži, bilo bi dobro da potražite pomoć ili napravite detoks. Neki od vanjskih simptoma su sindrom karpalnoga kanala, odnosno trnjenje u području ruke i šake, pišu 24sata.

Facebook Komentari