Službeni London poručio kako dogovor ovisi o EU

Premijer Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson jučer izjavio kako je na Europljanima da „pokažu da su razumni”, a u cilju da bi se postigao dogovor o trgovinskim odnosima nakon BREXIT-a i izbjegao neuređeni razlaz nakon 1. siječnja.

U razgovoru za BBC, britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson je ocijenio kako je i dalje „sasvim izgledno da će se dogovor postići” unatoč nesuglasicama koje i dalje postoje. „Na našim je prijateljima i partnerima da pokažu da su razumni”, kazao je.

Britanski pregovarač s Europskom unijom, David George Hamilton Frost, Baron Frost CMG poručio je da Bruxelles mora pristati na ustupke kako bi se postigao kompromis, ponajprije kad je riječ o ribarstvu.

U priopćenju objavljenom nakon devetog kruga pregovora, David George Hamilton Frost, Baron Frost CMG je upozorio da dvije strane još dijeli „jaz” kad je riječ o pristupu britanskim vodama za europske ribare.

„Zbog izostanka više realističnosti i fleksibilnosti na strani EU-a, postoji rizik da dogovor neće biti moguć”, upozorio je.

Kad je riječ o drugom velikom spornom pitanju, pravilima za pošteno tržišno natjecanje, David George Hamilton Frost, Baron Frost CMG je kazao da su postignuti „ograničeni pomaci”. „Ali EU mora učiniti više”, dodao je.

„Zabrinjava me to što je sada ostalo jako malo vremena da bi se riješili ti problemi prije Europskog vijeća 15. listopada”, roka za dogovor koji je odredio britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson, kazao je. EU smatra da bi dogovor trebalo postići do kraja mjeseca.

Podsjetimo, pravi cilj BREXIT-a nije puko britansko napuštanje Europske unije. Druga strana tog procesa je ono što na geopolitičkom planu želi u budućnosti postići službeni London, a to je tkzv. „Globalno Ujedinjeno Kraljevtvo“.

Kako Europska unija svakim danom postaje isključivi poligon realizacije njemačkih interesa, pri čemu Francuska pokušava manje ili više uspješno participirati, britanska politička elita koja je podržala razlaz s takvom Europskom unijom, ističe da se u njoj ne mogu ostvariti strateški interesi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Jednostavno rečeno, službeni London  ne može  stvarati  svoje carstvo unutar carstva na koje Europska unija strukturom i efektivnim djelovanjem sve više podsjeća. Londonska gospodarska i politička elita ne želi dijeliti svoju moć s Francuskom Republikom i SR Njemačkom,  jer procjenjuje da bi nastavak razvoja Europske unije u smjeru u kojem je krenula sve manje pojačavao njezin globalni utjecaj, a sve mu više štetio. Istovremeno i Savezna Republika Njemačka i Francuska sve manje žele britanski utjecaj u svojoj kontinetalnoj imperiji kakvu grade.

Britanski Foreign and Commonwealth Office (FCO), nekadašnji Foreign Office, tj. Ministarstvo vanjskih poslova ambicije stvaranja Globalnog Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na svojim službenim stranicama sasvim otvoreno iskazuje. U svome izvješću, objavljenom još 1. ožujka 2018. godine, FCO tvrdi: „Iako ćemo napuštanjem EU izgubiti neke elemente prednosti multiplikatorske snage utjecaja koja proizlazi iz članstva, dobit ćemo veću fleksibilnost i agilnost reakcija, a naša sposobnost  vanjske politike osigurat će nam ulogu jednog od glavnih globalnih igrača“.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske izišlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa.

Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije koja su već oslabljena zbog pandemije Corona virusa. (Theo Ljubić, BBC, Independent UK)

Facebook Komentari