Plenkovićev partner Čačić: Dolazak Pompea mjesec dana uoči izbora neprimjeren i gotovo nepristojan

Predsjednik Reformista Radimir Čačić gostovao je u Novom danu gdje je komentirao posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

“Rekao bih da je neprimjereno pa gotovo i nepristojno mjesec dana prije izbora na kojima je, blago rečeno, upitan opstanak ove američke administracije dolaziti u zemlju za koju Amerika tvrdi da je visoko cijeni i smatra svojim partnerom i tražiti od te zemlje da se pozicionira dugoročno i strateški u odnosu na jednu svjetsku velesilu koja će definitivno postajati sve jača”, smatra Čačić i dodaje da se još ni ne zna kakva će biti politika novog predsjednika.

“Danas očekivati od Hrvatske da prihvati takvu vrstu deklaracija ili stavova je nepristojno. Hrvatska se postavila dobro. Svjesni smo da treba pristupati oprezno u odnosu na investicije bilo čije, američke ili kineske. Naše gospodarske perspektive s Kinom su daleko veće, moramo tražiti jedan realan balans, a 30 dana prije izbora nije trenutak za donositi te odluke”, istaknuo je Čačić.

Pompeo je komentirao i to što Kinezi grade Pelješki most u Hrvatskoj.

“Ta pojednostavljena retorika koju čujemo je za priglupe mase, siguran sam da on to može reći drugačije. Kinezi ne ulažu ništa kod nas, oni za naš i europski novac grade jedan objekt, o tome je riječ. Bili su najpovoljniji, ali imamo prostor za ozbiljnu suradnju s Kinezima, kao i s Amerikancima. To su velike strateške igre, mi smo samo mali segment”, kazao je Čačić.

Komentirao je i aferu Janaf i što je Porezna uprava (PU) mogla napraviti, s obzirom na to da je pronađeno dosta nepravilnosti kada su posljednji put bili u Janafu.

“PU ima neku dinamiku obveznog poreznog nadzora, sumnjam da to nije učinjeno i u Janafu. PU neće, ako netko tko se bavi korupcijom ispunjava papire korektno, naći ništa u poreznim knjigama”, rekao je te dodao:

“Rezultat je jedan od najvažnijih kriterija i ako imate dobar rezultat vrlo je vjerojatno da ćete menadžera postavljati i dalje, ali naši nadzorni mehanizmi ne funkcioniraju. Nije dovoljan samo jedan, uvijek je dobro imati dvojnu kontrolu. Ne može biti da Hrvatska ne zna kako se troše državni novci, a u ovom trenutku se to ne zna.”

Facebook Komentari