Bambi-boom u Međimurju: Martin u manje od dvije godine oplodio više od pet košuta

Martin je u svoj sadašnji dom u Prelogu stigao krajem 2018. U novoj sredini, rasplodnjaka Martina je u ‘haremu’ dočekalo nekoliko ženki, a u nepune je dvije godine oplodio najmanje pet košuta i napravio pravi bambi-boom u zelenoj oazi od dvadesetak kvadratnih metara.

– Martin je definitivno pridonio da ovih 25 hektara zemljišta oplemenimo novim životom. Danas na ovom području ima 20-ak grla srna, košuta, srndaća i jelena, a vjerujemo da će se kroz koju godinu taj broj i utrostručiti – rekao je direktor Međimurskih voda, Vladimir Topolnjak.

Za srne i jelene se svakodnevno brine i Darko Gotal, inženjer zaposlen u sektoru nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe koji nas je proveo cijelim vodozaštićenim područjem, iliti ‘plućima’ Međimurja. I, zaista, pokazao je gracioznog Martina kako se lagano prešetavao preko travnjaka kao da je sve ovo njegovo. U njegovoj blizini vidjelo se i nekoliko košuta na koje je on iz daljine ‘pazio’.

– Sad je vrijeme parenja, mužjaci skoro ni ne jedu već se bore za svoje ženke, zbog toga se znaju ponašati i jako zaštitnički, ali nikad ne bi napali čovjeka. Već nas i poznaju – ispričao je Darko.

Srne se na tom teritoriju osjećaju zaštićeno, ali ne i pitomo.

– Ne želimo da srne izgube svoju ‘divljinu’, zato se trudimo da ih previše ne uznemiravamo. Po ljeti se ne daju niti vidjeti, ali kad dođe zima i vide da im netko nosi hranu, odmah će bez straha dotrčati do čovjeka poput pitome domaće životinje – kaže Darko.

Iz Međimurskih voda izrazito brinu o zaštiti okoliša, ali i životinjskog svijeta.

– Kompleksom kojim kraljuje jelenska divljač iznimno smo ponosni jer je među najljepšima i najuređenijima u Hrvatskoj. Ovaj prostor doprinosi lokalnoj zajednici u zaštiti okoliša i kao svojevrsna pluća grada. Životinje su potpuno zaštićene u ograđenom prostoru koji je okrupnjen otkupom parcela od privatnih vlasnika. Naime, mi hortikulturno uređujemo i prostor koji je izvan ograde, pa sve skupa predivno izgleda – kaže Vladimir, pišu 24sata.

Facebook Komentari