Sarnavka: Na koncu ćemo plakati za Grabar-Kitarović, ona nas je bar uveseljavala

Sanja Sarnavka iz udruge Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava komentirala je današnju izjavu predsjednika Milanovića u kojoj je napao Daliju Orešković, udrugu B.a.B.e., Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Za gospođe iz udruge B.a.B.e..a imao je poruku: “Moja poruka gospođama iz BABE-a – mijenjajte ime i osobu koja već deset godina galami u vaše ime. Ne čini vam dobro”, kazao je predsjednik. U svojoj je izjavi omalovažio i rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Dugogodišnja aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka, nekadašnja predsjednica udruge B.a.b.e. osvrnula se u kratkom razgovoru za N1 na današnji predsjednikov komentar o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost splova Višnje Ljubičić. Predsjednik je, naime, kazao kako se ne može ni sjetiti njenog imena, što, kaže, svjedoči o njenom radu.

“A na čijem je trošku on već cijeli svoj životni vijek, ako nije na trošku poreznih obveznika? On naprosto nije u stanju argumentirano razgovarati i ide uvijek na osobno i vrijeđa ljude, ali stvarno ispod pojasa. I to ne bi bilo u redu ni da je građanin RH, a ne predsjednik koji bi trebao unositi stabilnost, ne biti nasilan i pokazivati svojim primjerom kako se vodi suvisla, zrela komunikacija u društvu. Ovo što radi je vrlo loše i destruktivno za Hrvatsku”, smatra.

“Ako je on rekao da ćemo mi plakati za Pernarom, ja ću reći da ćemo na koncu plakati za Grabar-Kitarović jer nas je ona barem uveseljavala. A ovo nije veselo”, zaključuje Sarnavka.

Saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević u četvrtak je potpuno neprimjerenima ocijenio izjave predsjednika Zorana Milanovića prema zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak jer je njima, tvrdi, definitivno prešao granicu političke komunikacije.

Tomašević je novinarima u Saboru izjavio kako su iz Zeleno-lijeve koalicije kao potpuno neprimjerene, “prvenstveno zbog rodnog ključa u kojem su neke stvari rečene”, osudili Milanovićeve izjave o zastupnicama Orešković (SiP) i Puljak (Pametno).

“Bez obzira na to što netko mislio o performansu zastupnica i je li promašio metu, predsjednikov govor je bio potpuno neprimjeren i prešao je granicu političke komunikacije i rasprave koja je nekada žešća, ali ovime je definitivno prešao granicu”, rekao je.

Time je komentirao jučerašnju Milanovićevu reakciju kojom ih je, nakon performansa i javne kritike kojom su Puljak i Orešković osudile njegov boravak u tzv. klubu bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, nazvao “samodopadnim narikačama”.

Tomašević smatra i da svakodnevno prepucavanje predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića skreće fokus s bitnoga.

Predsjednik je, kazao je, postavio dobra pitanja – tko treba znati za određene istrage, kako je imenovan direktor Janafa, a bio je pod mjerama već četiri mjeseca, zašto je toliko trebalo da dođe do uhićenja. “No, u kontekstu ove konfuzije i kakofonije, sada više od drveta ne vidimo šumu”, istaknuo je.

“Zbog te rasprave ne vidimo ono što je sustav i čime će se baviti saborsko istražno povjerenstvo koje ćemo predstaviti početkom idućeg tjedna, a to je da se vidi kako cure informacije iz istraga i na koji način se politika miješa u rad istražnih i pravosudnih tijela”, zaključio je zastupnik platforme Možemo, javlja N1.

Facebook Komentari