Plenkovića u Bruxellesu rešetali pitanjima o Milanoviću: Predsjednik ima niz sjajnih izjava

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Bruxellesu na summitu na kojem je glavna tema strateška rasprava o odnosima s Turskom i situaciji u istočnom Sredozemlju, zatim odnosi s Kinom te stanje u Bjelorusiji.

Prije početka velikog sastanka s drugim EU čelnicima Plenković je odgovorio na nekoliko pitanja novinara.

– Sastajemo se kako bi danas popodne raspravili o nizu vanjskopolitičkih tema, a sutra će na rasporedu biti teme vezane uz gospodarstvo – kazao je Plenković i dodao da se jutros već sastao s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i povjerenicom Dubravkom Šuicom.

– Razgovarali smo i temama koje su važne za Hrvatsku, poput ulaza u Schengen, uvođenja eura i planu gospodarskog oporavka kako bismo se pripremili na povlačenje sredstava koja su nam na raspolaganju – rekao je Plenković i na pitanje novinara rekao da se o migrantskoj krizi nije razgovaralo.

Upitan o eventualnom povlačenju BAT-a iz Kanfanara, Plenković je rekao da je stav Vlade jasan.

– Očekujem fleksibilnost sa svih strana i da zadržimo radna mjesta u Istri i Virovitičko-podravskoj županiji.

Upitan o sugestiji predsjednika Milanovića da se ne bi trebao sastajati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom s obzirom na predizborno razdoblje u SAD-u i to da nam, kako je Milanović rekao, dolazi prodati avione, premijer je rekao:

– Ne znam, nisam čuo njegovu izjavu jer sam jutros bio na sastancima. Pompeo je na turneji u EU, dolazi u Hrvatsku, bio je i u Italiji, na redu je i Grčka… to je normalan dijalog. Što se tiče nabave borbenih aviona podsjećam da smo ponudili Uredu predsjednika da delegiraju svojeg predstavnika u Povjerenstvo za odabir borbenog aviona. On je odbio sudjelovati pa tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu – rekao je Plenković.

Upitan da komentira izjavu predsjednika RH da bi trebalo birati samo ponude NATO članica (SAD, Francuska), Plenković je rekao.

– Ja mislim da su to sjajne izjave – ironično je rekao.

Zamoljen da prokomentira izjavu Milanovića koji je lockdown nazvao “tlapnjom”, premijer je rekao.

– Vi njega to pitajte sve. Još jedna u nizu sjajnih izjava.

Upitan o politici prema BiH i da li on i Milanović imaju isti stav, Plenković je rekao:

– Razumijem da je predsjednik angažiran na vanjskom političkom planu, to je u njegovoj nadležnosti. Što se tiče angažmana Vlade mi smo to radili i do zadnjih dvije ili tri izjave predsjednika. Stav Vlade je tu i više nego jasan i moramo se vratiti duhu i slovu Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma. Činjenica je da od 2006. godine Bošnjaci biraju Hrvatima njihovoga člana Predsjedništva BiH i tako imamo takozvano nelegitimno predstavništvo.

Da li ste razgovarali s von der Leyen o Izvješću o vladavini prava u EU? – pitao je novinar.

– Spomenuli smo to, mi smo prije svega dali svoj doprinos izvješću. U okvirnom dokumentu Hrvatska se spominje najmanje, ja mislim samo tri puta. Postoji i dokument službi Komisije koji ide detaljnije u vezi vladavine prava u Hrvatskoj i meni se čini da je napravljen prema inputu niza aktera s kojima su službenici razgovarali. Dio stvari je pozitivan, dio stvari ukazuje na određene stvari koje moramo popraviti, poput percepcije neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa i nastaviti borbu protiv korupcije. No, tu je više nego jasno da nema nedodirljivih u Hrvatskoj ako ima osnovanih sumnji da je netko počinio nezakonite radnje.

Kako komentirate izjavu predsjednika Milanovića koji je zastupnice Puljak i Orešković nazvao samodopadnim narikačama? – bilo je iduće pitanje.

– Nemam komentar, sve je tu već rečeno.

Upitan što misli o europskoj budućnosti Crne Gore s obzirom na rezultate nedavnih izbora, kratko je rekao:

– Mi podržavamo Crnu Goru na putu prema EU i ako tako i nastave, imat će našu podršku, piše Jutarnji.

Facebook Komentari