Aleksej Antolijevič Navaljni: – Iza zločina protiv mene stoji Vladimir Vladimirovič Putin!

Najveći kritičar Kremlja i ruskog predsjednika, glavni ruski oporbenjak Aleksej Antolijevič Navaljni rekao je njemačkom časopisu lijeve orijentacije, Der Spiegel da iza njegova trovanja stoji predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin i naglasio je da se nije bojao.

Aleksej Antolijevič Navaljni je u mjesecu kolovozu ove godine hitno prebačen iz Ruske Federacije u glavni grad Savezne Republike Njemačke, Berlin i to nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu. Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite zbog onoga što je službena SR Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom Novičok prije nego što je pušten iz bolnice u mjesecu rujnu.

Ime Novičok znači ‘pridošlica’ i odnosi se na grupu nervnih otrova koje je proizveo Sovjetski Savez u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Poznati su i kao četvrta generacija kemijskog oružja proizvedena u sklopu sovjetskog tajnog programa kodnog imena ‘Foliant’.

Godine 1999. tim stručnjaka je putovao iz Sjedinjenih Američkih Država u Republiku Uzbekistan kako bi pomogao razmontirati i dekontaminirati jedno od najvećih sovjetskih kemijskih postrojenja. Ustanovljeno je da se ondje proizvodio Novičok koji je dizajniran tako da ga se vrlo teško otkrije.

Iako su neki oblici Novičoka u tekućoj formi, postoje i oni u krutom agregatnom stanju, točnije u obliku finog praška koji se lako rasprši. Neke od navedenih tvari su tzv. ‘binarno oružje’, što znači da dolaze u formi dvije manje toksične tvari koje kad se spoje tvore aktivnu otrovnu tvar.

Na taj se način otrov lakše prenosi preko granice jer sastojci postaju ubojiti tek kad se pomiješaju.

Ako osoba udahne Novičok ili ga samo dotakne golom kožom, vrlo brzo dolazi do reakcije.

Simptomi počinju već za 30 sekundi do dvije minute. No, prava oštećenja organa mogu nastupiti tek nakon 18 sati. Novičok djeluje slično kao i ostali nervni otrovi što znači da blokira poruku iz mozga prema mišićima zbog čega dolazi do otkazivanja ključnih tjelesnih funkcija.

Neki od simptoma su bijele oči, jako sužene zjenice, grčenje, slinjenje i, u najgorim slučajevima, koma, prekid disanja i smrt.

Nadalje, otrov usporava rad srca i protok kisika radi čega dolazi do gušenja. Neki oblici Novičoka dizajnirani su tako da budu otporni na djelovanje protuotrova.

Ako je osoba izložena ovom otrovu, treba joj odstraniti svu odjeću i oprati kožu sapunom i vodom. Također, treba isprati i oči te napadnutoj osobi dati kisik.

– Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo, izjavio je Aleksej Antolijevič Navaljni njemačkom Der Spiegelu, prema isječku interviewa koji će biti objavljen danas, prenosi britanska novinka agencija REUTERS.

Zapad je tražio objašnjenje od službenog Kremlja, koji je zanijekao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

– Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete, opisao je Aleksej Antolijevič Navaljni trenutak kad je osjetio da nervni otrov počinje djelovati. Najavio je da će se vratiti u Rusku Federaciju, dodavši: “Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se!”

Politički aktivist koji je pomogao da se Aleksej Antolijevič Navaljni preveze u SR Njemačku rekao je 24. rujna ove godine kako će ruskom opozicijskom čelniku biti potrebno barem mjesec dana da povrati snagu, dodavši kako je jasno da se planira vratiti u Rusku Federaciju i nastaviti svoju antiputinovsku političku aktivnost. (Theo Ljubić, REUTERS, Der Spiegel, The Sun, Euronews, Sky News)

Share This Article