Obitelj preminulog pacijenta iz Čakovca policiji prijavila nesavjesno liječenje

Tragedija u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Tijekom rutinskog postupka hemodijalize preminuo je 62-godišnjak zbog ubrizgavanja krive supstance. U četvrtak ujutro bit će obavljena obdukcija tijela, a rezultati obdukcije dat će odgovor na pitanje što se zaista dogodilo.

Bolnica će u četvrtak napraviti izvanredni nadzor koji bi trebao utvrditi tko je zakazao u ovoj cijeloj priči.

“Zaista još jednom iskrena sućut obitelji. Ono što je naša dužnost i što smo već poduzeli je traženje svih očitovanja svih involviranih djelatnika, analiza sve te dokumentacije i hitna unutarnja kontrola”, kazao je ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, piše Dnevnik.hr.

Iz policije je potvrđeno da je obitelj 62-godišnjaka u utorak u kasnim večernjim satima prijavila “sumnjivu smrt” svojeg oca odnosno moguće počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

O svemu je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo koje je naložilo provođenje hitne obdukcije. Iako je obdukciju moguće obaviti i u čakovečkoj bolnici, tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u zagrebačkoj Šalati kako ne bi bilo “zataškavanja”. Obdukcija će biti provedena u četvrtak u jutarnjim satima.

Rezultati o uzroku smrti trebali bi biti poznati tek za nekoliko tjedana zbog kompleksnosti cijelog postupka. Utvrdi li se krivica za nesavjesno liječenje, počinitelju prijeti kazna zatvora do 12 godina.

Cijeli slučaj danas je novinarima komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Očekujem da će županijska bolnica nakon unutrašnjeg nadzora obavijestiti institucije i javnost. Riječ je o teškom i tragičnom događaju koji je izuzetak u zdravstvenom sustavu. Ono što je najtragičnije da je događaj završio s tragičnim ishodom pacijenta. On je bio na hemodijalizi”, rekao je Beroš.

Kazao je kako zasad ima preliminarne informacije koje ne moraju biti točne.

“Pričekajmo još koji dan. I županijska bolnica će izvijestiti javnost. Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati”, ističe Beroš i dodaje kako su prilikom hemodijalize uz pacijente najčešće medicinske sestre i medicinski tehničari.

Pacijent je bio pozitivan na koronavirus, ali Beroš kaže kako misli da ta okolnost ne može utjecati na element koji se dogodio pred kraj hemodijalize, javlja N1.

Facebook Komentari