Američki predsjednik Donald John Trump: Neka krajnje desne milicije puste policiju da radi svoj posao

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump pozvao je danas krajnje desne milicije, o kojima je dan prije dao dvosmislene izjave, da “puste policiju neka radi svoj posao”.

“Ne znam tko su Ponosni momci”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump spomenuvši tu manju nacionalističku skupinu koju je u debati s demokratskim kandidatom Josephom Robinette „Joeom” Bidenom Jr. pozvao da “bude pripravna”, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Mogu samo reći da se trebaju povući i pustiti policiju neka radi svoj posao”, dodao je te na taj način smirio polemiku koju je potaknula njegova sinoćnja izjava te obzirom da na poziv novinara i moderatora sučeljavanja na Fox TV, Christophera W. Wallacea, da izrijekom osudi bjelačke rasiste to nije odmah učinio. Zatim je pozvao Ponosne momke da se “povuku i budu pripravni” (Stand Back, Stand By).

Očito oduševljena predsjednikovim riječima, paravojna skupina je odmah prihvatila slogan i na društvenim mrežama objavila logo s natpisom “Stand Back, Stand By”, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. rekao je danas da je ponašanje Donalda Johna Trumpa u prvoj, kaotičnoj, debati za američke predsjedničke izbore 3. studenog “nacionalna sramota”, očito uvrijeđen nakon što ga je predsjednik Donald John Trump argumentirano prozvao da je 1994. godine napravio zakon u kojemu je Afroamerikance nazvao superpredatorima te da Bidenu oni to nikad neće oprostiti te za sina Huntera koji je koristio kokain i nije imao posao te je zbog droge je izbačen iz vojske, da bi se onda odjednom obogatio, dobivši milijune iz Moskve. -Tvoj sin je sve upropastio, zašto su mu Rusi dali tri milijuna dolara? Žena graonačenika Moskve mu je dala taj novac. Čime je to zaslužio? – pitao je u debti Donald John Trump demokrtskog kandidata Josepha Robinettea „Joea” Bidena.

“Možda to ne bih trebao reći, ali ponašanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je nacionalna sramota”, rekao je bivši američki potpredsjednik Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. na predizbornom skupu u Allianceu, u američkoj Saveznoj državi Ohio.

“Ne samo da neprestano napada mene i moju obitelj, nego se obrušio i na moderatora” debate, rekao je predsjednički kndidat Demokratske stranke, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.

Demokratski kandidat za Bijelu kuću nastavio je u srijedu kampanju putujući vlakom kroz Ohio i Pennsylvaniju, industrijska područja, odakle potječe.
Upitan što misli o tome da je američki predsjednik Donald John Trump u debati još jednom odbio osuditi bjelačke rasiste, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. je dodao pred novinarima: “Moja poruka Ponosnim momcima i svim skupinama bjelačkih rasista je ‘prestanite’. To nam nije slično. To ne predstavlja nas Amerikance”.

Bivši potpredsjednik Baracka Obame pozvao je usto Amerikance da izađu na izbore 3. studenog: “Glasujte kako vam se čini najzgodnije, ali glasujte”.

Povjerenstvo koje organizira izborne debate u Sjedinjenim Američkim Državama objavilo je danas da će uvesti dodatne mjere kako bi se “očuvao red” na idućim televizijskim sučeljavanjima, dan nakon kaotične debate u kojoj su sudjelovali američki aktualni predsjednik i lider Republikanske stranke, Donald John Trump te lider Demokratske stranke Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.

“Sinoćnja debata je pokazala da se format budućih debata mora dodatno strukturirati kako bi osigurali primjerenije rasprave o temama te kako bi rasprave bile uređenije”, navodi se u priopćenju tog neovisnog tijela.

Trideset pet dana prije sveameriččkih predsjedničkih izbora, Donald John Trump i Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. razmjenjivali su pred milijunima Amerikanaca i gledatelja diljem svijeta uvrede, poruge i osobne napade, a da ih moderator i voditelj debate na Fox TV,  Christopher W. Wallace nije mogao spriječiti da upadaju jedan drugome u riječ.

Povjerenstvo “želi uvesti dodatne instrumente kako bi se očuvao red do sljedećih debata”, 15. i 22. listopada, priopćeno je.

Idući tjedan će potpredsjednici dvojice kandidata, potpredsjednik Michael Richard »Mike« Pence i demokratska senatorica Kamala Devi Harris, sudjelovati u debati u Salt Lake Cityju.

Prva rasprava predsjedničkih kandidata je, kako izgleda, privukla mnogo manji broj gledatelja diljem Sjedinjenih Američkih Država i svijeta nego ona prije četiri godine koja je postavila rekord, po prvim podacima objavljenim danas. Na američkim nacionalnim televizijama pratilo ju je, po procjenama, 28,7 milijuna gledatelja, a raspravu Donalda Johna Trumpa i Hillary Rodham Clinton 2016. godine pratilo je oko 45 milijuna gledatelja. (Theo Ljubić, REUTERS, AFP, WELT Documentary, Politics)

Facebook Komentari