Premijer Viktor Mihály Orbán pozvao europsku povjerenicu na ostavku zbog izjava o Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Mihály Orbán i čelnica Europske komisije, Ursula von der Leyen

Mađarski premijer, Viktor Mihály Orbán pozvao je danas na ostavku potpredsjednicu Europske komisije Věru Jourovu zbog “ponižavajućih izjava” o Mađarskoj. 

“Prema tvrdnjama potpredsjednice Komisije, u Mađarskoj je stvorena ‘bolesna demokracija’ i još je uvrijedila građane EU-a iz Mađarske kada je rekla da nisu u poziciji formirati neovisno mišljenje”, navodi premijer Mađarske Viktor Mihály Orbán u pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

U njemu naglašava da su izjave Věre Jourove “uvredljive za Mađarsku i Mađare”.

“Ove tvrdnje ne samo da su napad na demokratski izabranu mađarsku vladu već su uvredljive za Mađarsku i Mađare”, napisao je premijer Viktor Mihály Orbán. Dodao je da je Věra Jourová svojim izjavama prekršila Lisabonski ugovor po kojemu treba biti neutralna i objektivna.

Premijer Viktor Mihály Orbán je rekao da je Mađarska spremna “suspendirati političke odnose” s europskom povjerenicom, naglasio je njegov glasnogovornik Bertalan Havasi danas za mađarsku novinsku agenciju MTI.

“Oni koji prekrše ugovor nisu sposobni djelovati kao zaštitnici vladavine prave i europskih vrijednosti. Izjave povjerenice nisu usklađene s njezinom pozicijom i treba podnijeti ostavku. Dok se to ne dogodi, mađarska vlada će suspendirati bilateralne političke veze s Věrom Jourovom”, rekao je.

Premijer Viktor Mihály Orbán naglašava da je Mađarska još od ulaska u EU 2004. godine bila predana članica, uvijek smo pokušali postići sporazum oko sporova i većinom smo bili uspješni. “Cijenimo rad predsjednice Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije”, izjavio je premijer Mađarske, Viktor Mihály Orbán. (Theo Ljubić, MTI, Euronews, REUTERS, Le Point)

Facebook Komentari