Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron predsjedniku Putinu: Ne možete lagati predsednika Francuske Republike kao da je neki ruski seljak!

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin i francuski predsjednik predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Pokušaj predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Vladimiroviča Putina da u telefonskom razgovoru s predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Jean-Michelom Frédéricom Macronom,  objasni kako se Aleksej Antolijevič Navaljni,  “sam otrovao”, prošao je toliko loše da je ozbiljno unazadio svoje odnose sa Europskom unijom, tvrde francuski obaveštajni izvori.

Prema pisanju francuskih medija, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin je razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Jean-Michelom Frédéricom Macronom prošle nedelje o Alekseju Antolijeviču Navaljnom, lideru ruske opozicije koji je prošlog mjeseca otrovan nervnim agensom Novičok te je nakon niza natezanja njegove obitelji s ruskim vlastima u konanici prebačen u Saveznu Republiku Njemačku na daljnje liječenje, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovičč Putin je tijekom poziva sugerirao predsjedniku Francuske Republike kako je moguće da se Aleksej Antolijevič Navljni sam otrovao u složenom pokušaju da diskreditira Rusku Federaciju. Ruski predsjednik je tada naglasio da je njegov kritičar Aleksej Antolijevič Navljni “i ranije simulirao bolesti i to često”.

Francuski obaveštajni izvori su objašnjenje okarakterizirali kao toliko neumjesno i uvredljivo da je ono ozbiljno unazadilo ionako zaoštrene odnose između Ruske Federacije i zemalja Europske unije.

Visokopozicionirani dužnostnik Glavne uprave za vanjsku sigurnost (Direction générale de la sécurité extérieure, DGSE) , koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je za američki “Business Insider” da je čak i predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron nakon razgovora s predsjednikom Putinom bio ogorčen, iako je on obično oprezan kad je u pitanju direktno suprotstavljanje Ruskoj Federaciji.

Predsjednik Macron ima ogroman ego i sebe smatra za nekog koga mnogi ne mogu olako shvatiti. Očekivao je kako će mu biti rečeno da je trovanje gospodina Navaljnog unutrašnje pitanje Ruske Federacije, potencijalno neka ilegalna operacija podređenog koji se nalazi pod istragom ili eventualnu sugestiju da su to uradili Čečeni bez znanja i odobrenja Kremlja – rekao je francuski obavještajni dužnostnik.

Izvor je opisao razgovor između dvaju predsjednika kao “nezadovoljavajuć, ali dostatno vjerodostojan da oteža sučeljavanje s Putinom“.

» Predsjednik Macron je primio poziv očekujući tipično ponašanje, a umjesto toga je slušao gomilu gluposti o tome kako je gospodin Navaljni sebe otrovao otrovom koji se nalazi samo u dobro čuvanim ruskim vojnim zalihama. Shvaćamo da su glupe, zbunjujuće i često kontradiktorne poruke poput ove način na koji predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin rješava stvari u zemlji – ali sa predsjednikom Francuske? Makronovo stanovište je da ne možete lagati predsednika Francuske Republike kao da je neki ruski seljak!  « – izjavio je neimenovani francuski obavještajni dužnostnik za američki “Business Insider”.

Kako je dodao, predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je bio “bijesan“.

» Sam će donositi odluke o tome kako će se nositi sa tim, ali posljedice kojima prijeti mogle bi biti mnogo snažnija podrška njemačkoj kancelarki Angeli Dorothei Merkel da do kraja zaustavi izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, ukoliko Nijemci tako odluče « – rekao je francuski obavještajni dužnostnik pozivajući se na ne tako davne izjave kancelarke Angele Dorothee Merkel u svezi plinovoda koji treba da poveže Rusku Federaciju sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Sve učestalije političke tenzije između Zapada i Ruske Federacije u više su navrata prijetile dovršavanju izgradnje njemačko – ruskog plinovoda. Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je trenutno izložena snažnom pritisku da iskoristi Sjeverni tok 2 kao način za izvlačenje odgovora iz Ruske Federacije.

Nadalje, jedan centralnoeuropski kontraobavještajni dužnostnik, koji blisko sarađuje s njemačkom Saveznom obavještajnom službom (Bundesnachrichtendienst, BND) zaduženom za djelovanje u inozemstvu te i po pitanju Ruske Federacije, rekao je kako vjeruje da Europska unija možda neće imati drugu opciju osim vršenja daljnjeg pritiska na Kremlj i predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina, a glede trovanja ruskog oporbenog lidera Alekseja Antolijeviča Navljnog.

» I predsjednik Macron i kancelarka Merkel se ljute što ih je predsjednik Putin stavio u ovaj položaj, a još više zbog načina na koji se nosi sa cijelom situacijom. Rusko optuživanje Savezne Republike Njemačke i Alekseja Antolijeviča Navaljnog za uklanjanje dokaza iz hotelske sobe razbjesnilo je njemačku kancelarku Angelu Dorotheu Merkel «, rekao je neimenovani centralnoeuropski kontraobavještajni dužnostnik.

Kako dodaje, na osnovu razgovora s njemačkim obavještajnim kolegama iz Savezne obavještajne službe (Bundesnachrichtendienst, BND)  stekao je utisak da će skorašnji američki izbori 3. studenog biti presudni prilikom planiranja bilo kakve akcije.

» Jaka, ujedinjena koalicijaSavezne Republike Njemačke, Francuske Republike i drugih članica EU može se izrazito učinkovito suprotstaviti Vladimiru Vladimiroviču Putinu, ali sve je to mnogo jače i efikasnije ako je predsednik Sjedinjenih Američkih Država istinski partner zajedničkog odgovora. Iako se EU ne slaže u svemu s aktialnim američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom, oko daljnjih pritisaka na predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina i na Kremlj za sad dok traje predsjednička kampanja u SAD-u nisu do kraja sigurni, ali to će se svakako promijeniti nakon sveameričkih predsjedničkih izbora te ćemo imati podršku Washingtona bez obzira tko na izborima pobijedi, Demokrat Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. ili Republikanac Donald John Trump« – kazao je.

(Theo Ljubić, Business Insider, AFP, TLDR News, DW)

Facebook Komentari