Formiranje Vlade u Crnoj Gori: jednom kad uđeš u NATO, kad priznaš Republiku Kosovo i kad otvaraš poglavlja za ulazak u EU, mrdanja prema Istoku više nema

Noć uoči konstitutivne sjednice crnogorske Skupštine, na kojoj bi trebalo da nova vladajuća većina sastavljena od tri oporbene koalicije, nakon 30 godina vlasti „Demokratske partije socijalista“, izabere predsjednika parlamenta iz svojih redova, došlo je do međusobnih neslaganja, zbog čega je neizvjesno hoće li danas, kako su najavljivali ponuditi i ime mandatara za sastav nove vlade Crne Gore, prenosi rtcg.me.

Kako su prenijeli sinoć svi mediji u Podgorici, na sastanku novih partnera vlasti, koji je u manstiru Ostrog, jednoj od najvećih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, organizirao mitropolit SPC-a u Crnoj Gori, Amfilohije, čelnik koalijcije „Crno na bijelo“, Dritan Abazović, navodno je za mandara predložio nositelja prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“, Zdravka Krivokapića, što na iznenađenje crnogorske javnosti nije prihvatio „Demokratski front“ /DF/, navjeći član upravo koalicije koju je na izborima predvodio sam Krivokapić.

Kako bi zaustavili nagađanja, nakon sastanka su iz DF-a priopćili da oni podupiru svoga nositelja liste, ali prije nego što stanu iza njega žele čuti njegovo objašnjenje za, kako je naveo Milan Knežević, “očigledan Krivokapićev dogovor s Dritanom Abazovićem kako ključni resori u vladi ne mogu pripasti DF-u, te da ta partija ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”.

Milan Knežević je time potvrdio ranija razmišljanja kako su vanjskopolitički partneri Crne Gore iz NATO-a zahtijevali od Dritana Abazovića kako jedan od važnijih uvijeta formiranja nove vlade bude to da na čelu Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu sigurnost, Ministarstva obrane, Vojno-obavještajne agencije, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde u Crnoj Gori ne mogu biti ljudi iz prosrpskog i Ruskoj Federaciji bliskog DF-a, prenosi portal vijesti.me.

Ipak, očekuje se da će potporu sva tri partnera nove vlasti za predsjednika crnogorskoga parlamenta danas dobiti član koalicije „Mir je naša nacija“, čije ime nije priopćeno, ali se nagađa kako bi to mogao bit čelnik „Demokratske Crne Gore“, Aleksa Bečić.

Na parlamentrarnim izborima u Crnoj Gori 30. kolovoza ove godine većinu mandata osvojile su tri dojučerašnje oporbene koalicije “Za budućnost Crne Gore”, okupljene oko SPC i DF-a, te građanske “Mir je naša nacija” koju je predvodio Aleksa Bečić i “Crno na Bijelo”, s Dritanom Abazovićem na čelu.

Aktualna međusobna neslaganja koalicje “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na Bijelo”, definitivno polučuju neizvjesnot hoće li danas, kako su najavljivali, ponuditi i ime mandatara za sastav nove crnogorske Vlade. Kako bilo, činjenica jest da jednom kad uđeš u NATO, kad priznaš Republiku Kosovo i kad otvaraš poglavlja za ulazak u Europsku uniju, mrdanja prema Istoku više nema, a da je tomu tako, upravo jamče NATO, EU i Sjedinjene Američke Države te također i potpisivanje Sporazuma 9, rujna 2020. godine od strane političkih stranaka koje su dobile većinu na nedavnim izborima u Crnoj Gori. U postizbornom sporazumu stoji da će nova Vlada ostati posvećena članstvu Crne Gore u NATO Savezu i europskim intergracijama te da se grb, zastava i himna Crne Gore neće nipošto mijenjati i da se neće razmatrati povlačenje priznanja Republike Kosovo od strane Crne Gore.  (Theo Ljubić, rtcg.me, vijesti.me, Srbija Online)
Facebook Komentari