Miljević o aferi Janaf: Ja ću svjedoke pitati jesu li čitali novine

Veljko Miljević, odvjetnik prvo osumnjičenog Kreše Peteka u aferi Janaf, gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekao kako se vjerojatno neće žaliti na rješenje o provođenju istrage jer je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo.

– Moj ured je zatražio kontakt s okrivljenikom, negdje iza 8.15 kad je to bilo tehnički moguće. Do dolaska u studio, nismo dobili odobrenje za kontakt. Vjerojatno ćemo ga dobiti tijekom dana. Meni taj kontakt nije neophodan. Možda je neophodan mojem branjeniku, meni nije, rekao je na početku gostovanja Veljko Miljević.

Miljević je istaknuo kako od petka ujutro izlaze u nastavcima transkripti svih mogućih razgovora, posebnih dokaznih radnji iz članka 32. Zakona o kaznenom postupku.

– Sve to što izlazi u javnost, čovjek ne stigne pažljivo pročitati. Je li to smije izlaziti u javnost, o tom potom. U petak smo svi, i okrivljenici tijekom prvog ispitivanja da bi mogli okrivljenika ispitivati na sadržaju onoga što mu se stavlja na teret. On mora dobiti preciznu pouku o pravima i tamo je sve vidljivo. Nakon toga su nam uručili rješenje o provođenju istrage i iz rješenja se sve vidi, rekao je Miljević.

Odvjetnik Veljko Miljević je rekao kako očekuje da veći dio onoga što stoji u rješenju o provođenju istrage, a rješenje o provođenju istrage ima 149 stranica, a ono se vjerojatno odnosi na posebne dokazne radnje iz članka 332.

– Vjerojatno se nećemo žaliti na rješenje o provođenju istrage jer nam je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo. Na rješenje o određivanju istražnog zatvora, moramo pročitati rješenje koje će vjerojatno danas biti uručeno pa možda u tom pogledu eventualno se žalimo ako sud nije napravio onu diverzifikaciju svih svjedoka koju sam ja spomenuo u petak navečer. To je da se za točno određenog okrivljenika odrede koji svjedoci na koje on može djelovati, rekao je Miljević.

Veljko Miljević je istaknuo kako u aferi Janaf postoje sličnosti sa aferom Spice, s Gradom Zagrebom, 2014. i određenim poduzećima, s dnevnicama Vlade.

– To su procesi u kojima imamo uočljive sličnosti, dodao je.

Miljević se osvrnuo na dostupne sadržaje u javnosti vezanih za slučaj.

– Ja ću svjedoke pitati jesu li čitali novine, on će reći: Da, čitao sam. Onda ću ja reći: O čemu ćete vi pričati?! Prije deset godina javnost je htjela da se ispita otkud novinarima informacije sa suđenja, novinari su šutjeli, a do službene istrage nije ni došlo i stvar je zamrla. Danas imamo ovakvu situaciju gdje se ljudi čude što se ja bunim, to je normalno, to se radi. Ja se bunim. Mene to na fakultetu nisu učili, rekao je Miljević.

Odvjetnik Miljević je rekao kako u sektoru koji je izuzetno važan za funkcioniranje države mora se uvesti reda.

– Ovako se postavlja pitanje onih pravnih osoba koje zaista žele pružati usluge u tom sektoru da se i oni na neki način moraju sroditi s nekim modelima ponašanja koji nisu ispravni da bi preživjeli, rekao je Miljević.

Facebook Komentari