Sablasno: Na Noć vještica cijeli svijet obasjat će Plavi Mjesec

Na samu Noć vještica, 31. listopada ove godine, zvijezde na nebu dobit će posebnu sablasnu scenu, tako da bi se moglo činiti da gledamo vještičji ples. Naime, osvijetlit će ih Plavi Mjesec, prenose 24sata.

Riječ je o relativno rijetkoj pojavi koja se ponavlja svake dvije do tri godine. Naravno, ne radi se o tome da Mjesec svijetli plavo, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično, što čini da izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mjesec. Plavi Mjesec označava, zapravo, pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca, što će se u ovogodišnjem listopadu dogoditi 1. i 31. listopada.

Kozmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći puta tu pojavu baš na 31. listopada vidjeti tek 2039. godine. No, još ga zanimljivijim čini to da će se ovogodišnji Plavi Mjesec vidjeti u cijelom svijetu, po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata.

Ideja o Plavom Mjesecu kao drugom punom Mjesecu prvi puta je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, u ožujku 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, James Hugh Pruett, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, davši jednostavniju definiciju.

– Sedam puta u 19 godina bilo je – i još uvijek ima – 13 punih Mjeseci u godini. To daje 11 Mjeseci s po jednim punim Mjesecom i jedan Mjesec s dva. Ovaj drugi puni Mjesec u Mjesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, no to ne znači da će zasjati plavo – napisao je.

EarthSky primjećuje da se uvjeti na nebu moraju savršeno ‘poravnati’ i sadržavati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu – što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti.

Inače, 2020. godine zabilježit ćemo još jednu rijetku pojavu: Godina će imati ukupno 13 punih Mjeseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail.

Facebook Komentari