Zaraza se seli na sjever!? Epidemiolog Kolarić: Moguće je da se virus prelijeva geografski

Hrvatska je od 4. do 10. rujna imala 1827 novodijagnosticiranih slučajeva, a tjedan dana kasnije, u periodu od 11. rujna do 17. rujna 1362 nova slučaja, što je pad u odnosu na tjedan prije od čak 34 posto!

Broj novih slučajeva koji se potvrde tijekom 24 sata u Hrvatskoj je i dalje zabrinjavajuće visok, prosječni broj na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana je među osam najviših u EU, a po smrtnosti smo i dalje 4. u EU, no ovaj pad je svakako dobra vijest, pišr Jutarnji.

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se vjerojatno nitko zasad ne bi usudio dati ocjenu je li to početak pozitivnog trenda te hoće li se dobri pokazatelji nastaviti i sljedećih dana.

– Ovi podaci definitivno bude optimizam, ali već smo svjedočili nekoliko puta da pad broja oboljelih ne mora nužno značiti da će se dogoditi ozbiljno i dugotrajno smanjenje. Osim toga, i dalje su to visoki brojevi, i dalje imamo velik broj oboljelih na dnevnoj razini – kaže Kolarić.

Ako je zbilja riječ o nekom trendu snižavanja, dodaje, želi vjerovati da je to zbog pridržavanja mjera. Naime, samo pridržavanje osnovnih mjera distance i nošenja maski, prema Kolarićevim riječima, može dovesti do velikog pada broja oboljelih.

– Lock down koji se više neće dogoditi najbolji je pokazatelj što distanca radi. Bili smo na nuli, tako da je distanca, do pronalaska cjepiva, jedino rješenje – pojašnjava. Još jedan podatak budi optimizam. Naime, posljednjih nekoliko dana primjetan je pad pozitivnih u odnosu na testirane.

– Sada se testira više od šest tisuća ljudi dnevno, a postotak pozitivnih niži je od pet posto i to je zbilja jedna dobra vijest – kaže Kolarić. Iako Hrvatska gotovo cijelo ljeto bilježi visoke brojke i dugi period je na dnevnoj bazi rušila vlastite rekorde, predviđanja su bila da će dolazak jeseni, a posebno početak školske godine, dovesti do dodatnog pogoršanja situacije. No unatoč tome što je školska godina počela prije dva tjedna, do pogoršanja nije došlo.

Kolarić smatra kako je i tu veliku ulogu imalo pridržavanje mjera. Situacija se prije Hrvatske počela smirivati južnije od nas: Srbija, koja je gotovo dva mjeseca imala više od 300 novooboljelih na dan, a brojevi su ponekim danima dosezali gotovo 500, od sredine kolovoza bilježi značajan pad, a BiH stagnira već gotovo mjesec dana.

S druge strane, zemlje sjevernije od nas – Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka – posljednjih tjedana bilježe ozbiljan rast: Slovenija je jučer imala najveći broj oboljelih u 24 sata od početka epidemije. U vrijeme kada smo mi rušili rekorde po broju novooboljelih, ove su zemlje imale minimalno zaraženih. Stoga se postavlja pitanje seli li se virus prema sjeveru.

– Moguće je da se virus prelijeva geografski i da će sada većih problema biti na sjeveru. No, virus je nepredvidiv i teško je sa sigurnošću odgovoriti na bilo koje pitanje – zaključuje Kolarić.

Facebook Komentari