Šefa Janafa (HNS) sumnjiče da je primio čak 1,9 milijuna kuna mita, u aferu upleten i SDP-ovac

O jutrošnjem uhićenju predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića (HNS) i pretragama u njegovu domu i uredu u Janafu, oglasio se i MUP RH. Dali su kratko priopćenje.

“Rano jutros na području više policijskih uprava policija je započela s uhićenjima više osoba. Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom dana na više mjesta provodit će se pretrage na različitim lokacijama. Više detalja bit će poznato u kasnijoj fazi postupka”, naveo je MUP.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ovom kriminalističkom obradom obuhvaćen je i velikogorički gradonačelnik te HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić.

No, kako Barišić ima imunitet, on za sada nije uhićen, ali policija uz odgovarajuće sudske naloge ipak može provesti pretrage njegove kuće i prostora koje koristi.

U istoj situaciji nalazi se navodno i SDP-ov saborski zastupnik, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Prema neslužbenim informacijama, šefa Janafa i ostale privedene osobe tereti se za razna pogodovanja oko dodjele milijunskih poslova. Dragana Kovačevića istražitelji sumnjiče i za primanje mita.

Navodno ga terete da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa jedne tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna. Uhićen je i šef te tvrtke, piše Jutranji.

Nacional je iz nesužbenih, ali dobro upućenih izvora doznao da su, osim sumnje na pogodovanje nekolicini tvrtki za dobivanje posla u Janafu, i ključni poslovi Janafa također predmet istrage USKOK-a. Među njima su i ugovori o zakupu transportnih kapaciteta Janafa koje je tvrtka sklopila sa mađarskim MOL-om kao najvećim pojedinačnim zakupcem kapaciteta, iskorištavanje skladišnih kapaciteta za ‘contango’ poslovanje (uobičajena odluka naftne kompanije da u razdoblju niskih cijena nafte na svjetskom tržištu puni svoja skladišta i čuva sirovinu do trenutka kada cijena poraste kako bi se prodajom po većim cijenama ostvario profit, op. N.), ali i Memorandum o razumijevanju koji su u kolovozu 2018. godine potpisali Ina i Janaf uz blagoslov tadašnjeg (a i sadašnjeg) ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, kojim su se stvorili tehnički uvjeti koji su MOL-u omogućili transport domaće nafte na preradu u Mađarsku. Prema istom izvoru pripadnici USKOK-a izuzimaju dokumentaciju povezanu s tim poslovanjem iz sjedišta Janafa, ali i iz privatnog stana Dragana Kovačevića.

Od rano jutros traje policijska akcija u kojoj je uhićeno desetak osoba.

Neslužbeni izvor iz naftaških krugova koji je dobro upućen u poslovanje Janafa Nacionalu je potvrdio da je bilo tek pitanje dana kada će Kovačevićevo „poigravanje s mutnim poslovima“, kako ga je nazvao, doživjeti krah. „Predsjednik Uprave Janafa bio je sklon rizičnim poslovima. Iskoristio je povećane skladišne kapacitete koje je Janaf izgradio u mandatu bivšeg predsjednika Uprave Ante Markova, no ti poslovi nisu bili klasični ‘contango’ poslovi već poslovi na rubu zakona ili čak preko njega. Još prije nekoliko godina USKOK je provjeravao poslovanje Janafa zbog sumnje na nepravilnosti u poslovanju, no tada im se ništa nije moglo dokazati. Sada je očito da je takvom ponašanju Uprave Janafa došao kraj“, objasnio je isti izvor koji smatra da je ovo razlog koji će Vlada iskoristiti kako bi se riješila HNS-ovih kadrova na ključnim mjestima u državnim energetskim kompanijama.

Naftni konzultant i nekadašnji glavni direktor Ine Davor Štern odbio je komentirati Kovačevićevo uhićenje, pravdajući se činjenicom da mu nisu poznati detalji akcije niti za što se aktualni predsjednik Uprave sumnjiči, no podsjetio je da je Janaf pod Kovačevićevim vodstvom posljednjih nekoliko godina poslovao dobro. „Transportni kapaciteti Janafa su već nekoliko godina dobro iskorišteni, a skladišni kapaciteti još bolje. Kovačević je dobro iskoristio kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu i punjenjem skladišta i kasnijom prodajom ostvarivao je značajan profit“, konstatirao je Štern.

No, iz izvora bliskih bliskih istrazi potvrđeno je da je Barišić pod sumnjom, ali nije formalmo uhićen, između ostalog jer kao saborski zastupnik ima imunitet, piše Nacional.

Rano jutros djelatnici USKOK-a ušli su u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave te zapečatili urede i provode izvide, potvrđeno je za portal VGdanas nekoliko izvora. Prema prvim informacijama predmet izvida je projekt Aglomeracija Velike Gorice te se oduzimaju dokumenti vezani uz ovaj projekt.

Nacional je nedavno doznao da je Dragan Kovačević odbio dati mandat predsjednika Uprave JANAF-a na raspolaganje unatoč naputku Vlade i pismu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića u kojem se to izričito traži od svih predsjednika Uprava i Nadzornih odbora u njegovom resoru.

U Sabor stigao zahtjev za skidanje imuniteta

N1 televizija je objavila da je u Sabor stigao zahtjev za skidanjem imuniteta Draženu Barišiću i Vinku Grgiću.

Hitna sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva održat će se na zahtjev DORH-a danas poslijepodne, rekao je za N1 predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Jandroković iz sabornice izbacio Zekanovića zbog pitanja oko skidanja imuniteta Barišiću i Grgiću

U aferi oko Janafa dva zastupnika, HDZ-ov Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške

Facebook Komentari