Milardović: Plenkovićev govor u Saboru vidim kao znak autoritarne vladavine

Sociolog Anđelko Milardović govor predsjednice EK Ursule van der Leyen vidi kao traženje izlaza iz situacije u kojoj se u pandemiji gubi koncept EU-a. Govor Andreja Plenkovića u Saboru vidi kao ono što se naziva “demokraturom”.

“Njezin govor sam shvatio kao dio onoga što se u literaturi zove ‘globalno društvo rizika’. Iako živimo u takvom društvu, njen govor je išao u smjeru odgovora na to”, kazao je Milardović o govoru van der Leyen u Europskom parlamentu.

“Nitko nije računao da će se pandemija pojaviti u ovom obliku. Sad se traži mogućnost izlaza iz ove situacije”, primijetio je sociolog, ” a čini se da zajedničkog odgovora, čak ni metodologije brojki, na razini EU-a nema.”

“Pokazuje se diskrepancija između proklamiranog koncepta EU-a I političkog ponašanja članica. Kad je epidemija bila na vrhuncu, zakazala je EU kao cjelina. Na vdijelo su izišli različiti modeli obrane, u rasponu od demokratskih, čak i neolliberalnih, do autoritarnih. U ovoj pandemiji kao da je ojačala uloga nacionalnih država u odnosu na koncept EU-a. Ovaj govor zamišljen je u pravcu EU-a i prebacivanju dijela suvereniteta s nacija država na EU, barem u zdravstvenom dijelu.”, kazao je i dodao:

“Sociološke posljedice ove krize su da jačaju autoritarne tendencije diljem svijeta, s čime se suočavamo i u EU. Po prvi put je svijet suočen s pojavom u kojoj ekonomske i političke znanosti, nemaju odgovor na stanje.”

Milardović je u kontekstu autoritarnih kretanja u EU-u naveo jučerašnje odgovaranje premijera Andreja Plenkovića na pitanja zastupnika u Saboru:

“U Saboru zastupnici pitaju premijera, a on se izruguje da ima posla s debitantima koji imaju tek tri mjeseca iskustva… Tu se pokazuje autoritarni stil ponašanja, u konačnici autoritativni stil vladanja. Tu je moja primjedba reverzije prema autoritarnom tipu vladanja. Po meni, to je bliže jednom tipu demokrature.”

Facebook Komentari